Stvaranje pravnog okvira za oživljavanje zadrugarstva

Bez autora
Sep 06 2015

Pomoćnik ministra privrede u Vladi Republike Srbije Katarina Obradović-Jovanović izjavila je danas da je to ministarstvo pristupilo izradi zakona o zadrugama u cilju prevazilaženja situacije u kojoj postoje dva zastarela zakona sa međusobno neutvrđenim normama. Obradović-Jovanović je na prvoj javnoj raspravi o Nacrtu zakona o zadrugama održanoj u Privrednoj komori Vojvodine u Novom Sadu objasnila da se ovim zakonom konačno rešava važno pitanje regulisanja prevođenja društvene svojine, koja postoji u zadrugama, u druge oblike svojine. Prema njenim rečima, zakon o zadrugama, zajedno sa rešenjima kojima se pojednostavljuje osnivanje i rad zadruga, treba da stvori pravni okvir za oživljavanje zadrugarstva. Problem zbog koga se toliko dugo čeka na donošenje ovog zakona, kako je navela, jeste način rešavanja zadružne svojine, odnosno prevođenje društvene u zadružnu svojinu.

Pomoćnik ministra privrede u Vladi Republike Srbije Katarina Obradović-Jovanović izjavila je danas da je to ministarstvo pristupilo izradi zakona o zadrugama u cilju prevazilaženja situacije u kojoj postoje dva zastarela zakona sa međusobno neutvrđenim normama.

Obradović-Jovanović je na prvoj javnoj raspravi o Nacrtu zakona o zadrugama održanoj u Privrednoj komori Vojvodine u Novom Sadu objasnila da se ovim zakonom konačno rešava važno pitanje regulisanja prevođenja društvene svojine, koja postoji u zadrugama, u druge oblike svojine.

Prema njenim rečima, zakon o zadrugama, zajedno sa rešenjima kojima se pojednostavljuje osnivanje i rad zadruga, treba da stvori pravni okvir za oživljavanje zadrugarstva.

Problem zbog koga se toliko dugo čeka na donošenje ovog zakona, kako je navela, jeste način rešavanja zadružne svojine, odnosno prevođenje društvene u zadružnu svojinu.

O tom pitanju postojali su suprostavljeni stavovi, a predloženo rešenje najviše je u skladu sa zahtevima zadruga, ukazala je ona.

Drago nam je i što smo uspeli da postignemo saglasnost sa svim resornim organima, tako da sada imamo usaglašen predlog i nadamo se da će zakon brzo biti usvojen, istakla je Obradović-Jovanović.

Naš cilj jeste da se predlog ovog zakona što pre nađe pred poslanicima u Narodnoj skupštini Srbije, poručila je pomoćnik ministra i izrazila nadu da će se to desiti početkom oktobra.

Novi zakon treba da prevaziđe zastarela rešenja trenutno važećih zakona, koji su doneti devedesetih godina, u potpuno drugačijim društveno-ekonomskim okolnostima, kao i da stvori odgovarajući pravni okvir za ponovno oživljavanje zemljoradničkog, ali i drugih oblika zadrugarstva u Srbiji.

Oživljavanje zadruga naročito je značajno za razvoj sela, jer veliku korist od udruživanja u zadruge mogu da ostvare sitni poljoprivredni proizvođači, koji tako mogu da postanu konkurentniji u otvorenoj tržišnoj utakmici.

Novi zakon rešava i problem imovine u društvenoj svojini, čiji su korisnici zadruge.

Javna rasprava o nacrtu ovog zakona sprovodi se od 4. do 24. septembra i pored Novog Sada, biće organizovana u Nišu i Beogradu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik