Evropi potrebna struja iz CG

Bez autora
Sep 07 2015

Deficit električne energije evropskih država narednih godina biće nadomješten uvozom struje sa Balkana, a u tim projektima indirektno najviše bi mogla da profitira Crna Gora, bez koje električna energija sa Balkana neće moći u Evropu. U prilog tome ide i činjenica da Italija već realizuje projekat energetskog povezivanja sa našom državom i Francuskom, a u žižu javnosti ponovo je dospjelo planirano povezivanje te države i sa Grčkom, Austrijom, Švajcarskom, Slovenijom, Albanijom, pa čak i sa Tunisom. Projektom povezivanja Crne Gore i Italije podmorskim energetskim kablom, koji zajednički realizuju italijanska kompanija Terna i Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES), naša država postaje glavni most između Balkana sa jedne i ostatka Evrope sa druge strane. Kabl će, kako sada stvari stoje, biti operativan već početkom 2018. godine, a pored mogućnosti za izvoz električne energije proizvedene u Crnoj Gori, za sada je sigurno da će svoju struju preko naše države ka Evropi ponuditi i Srbija, Bosna i Hercegovina, Bugarska i Rumunija.

Deficit električne energije evropskih država narednih godina biće nadomješten uvozom struje sa Balkana, a u tim projektima indirektno najviše bi mogla da profitira Crna Gora, bez koje električna energija sa Balkana neće moći u Evropu.

U prilog tome ide i činjenica da Italija već realizuje projekat energetskog povezivanja sa našom državom i Francuskom, a u žižu javnosti ponovo je dospjelo planirano povezivanje te države i sa Grčkom, Austrijom, Švajcarskom, Slovenijom, Albanijom, pa čak i sa Tunisom, pišu Dnevne novine.

Projektom povezivanja Crne Gore i Italije podmorskim energetskim kablom, koji zajednički realizuju italijanska kompanija Terna i Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES), naša država postaje glavni most između Balkana sa jedne i ostatka Evrope sa druge strane.

Kabl će, kako sada stvari stoje, biti operativan već početkom 2018. godine, a pored mogućnosti za izvoz električne energije proizvedene u Crnoj Gori, za sada je sigurno da će svoju struju preko naše države ka Evropi ponuditi i Srbija, Bosna i Hercegovina, Bugarska i Rumunija.

Nesumnjivo, Crna Gora postaje država bez koje svi pomenuti projekti najvjerovatnije ne bi opravdali milionske investicije. U skoro svim državama regiona u toku su projekti izgradnje postrojenja za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora, pa se može očekivati i rast viška struje u tim državama.

Za Crnu Goru bez dileme najznačajnije je to što Italija planira da se energetski poveže i sa drugim država kojima će ponuditi struju sa Balkana. Kako sada stvari stoje, Italija planira povezivanje sa Grčkom, čemu je u prilog išla informacija da je Terna i dalje zainteresovana za privatizaciju grčkog operatora za prenos električne energije (ADMIE).

Takođe, u planu je i povezivanje sa Švajcarskom, Austrijom, Albanijom i Slovenijom, ali su i projekti još u fazi razmatranja.

Najbliži realizaciji je projekat povezivanja Evrope i Afrike podmorskim kablom. Ministri razvoja Italije i Tunisa, Federica Guidi i Hamad Zkaria nedavno su pisali visokim predstavnicima Evropske unije (EU), tražeći od njih finansijsku podršku za realizaciju ovog projekta.

Za posao vrijedan 600 miliona eura zainteresovane su italijanska kompanija Terna i tuniska firma za električnu energiju i gas Steg. Zbog velikog značaja za države, ministri se nadaju da će im podršku kada su u pitanju finansije dati i EU i to kroz Evropski fond za strateške investicije (EFSI)

Bez dileme, realizacijom ovog projekta mogla bi da profitira i Crna Gora, koja bi preko Italije struju izvozila čak i do Afrike.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik