Bez odluke o visini minimalne cene rada za 2016. godinu

Bez autora
Sep 07 2015

Predsedavajući Socijalno-ekonomskom savetu Republike Srbije i predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković izjavio je da članovi ovog saveta nisu na današnjoj sednici doneli odluku o visini minimalne cene rada za 2016. godinu.Atanacković je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije najavio da će 14. septembra biti održana nova sednica tog tela, kada će biti poznat konačan stav po tom pitanju. On je naveo da predstavnici sindikata traže da se minimalna cena rada poveća sa sadašnjih 121 dinar na 143,5 dinara po radnom satu, a poslodavci i predstavnici resornih ministarstava da se ona zadrži na sadašnjem nivou.

Predsedavajući Socijalno-ekonomskom savetu Republike Srbije i predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković izjavio je da članovi ovog saveta nisu na današnjoj sednici doneli odluku o visini minimalne cene rada za 2016. godinu.

Atanacković je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije najavio da će 14. septembra biti održana nova sednica tog tela, kada će biti poznat konačan stav po tom pitanju.

On je naveo da predstavnici sindikata traže da se minimalna cena rada poveća sa sadašnjih 121 dinar na 143,5 dinara po radnom satu, a poslodavci i predstavnici resornih ministarstava da se ona zadrži na sadašnjem nivou.

Prema njegovim rečima, postignut je dogovor o tome da radna grupa, koju čine predstavnici četiri organizaciona dela Saveta (sindikati, poslodavci, predstavnici ministarstava finansija i rada), sutra održi sastanak i počne razmatranje njihovih predloga koji su prilično suprotni.

Atanacković je istakao da predstavnici Unije poslodavaca, Ministarstva finansija i Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja imaju jedan stav u vezi sa minimalnom cenom rada, a da sindikati imaju drugačiji.

U toku nedelje ćemo videti da li ti stavovi mogu da se eventualno približe, pri čemu ćemo narednog ponedeljka održati sednicu, tako da ćemo imati stav Saveta po pitanju visine minimalne cene rada, rekao je on.

Atanacković je istovremeno ukazao na to da firme imaju manje prometa, da se smanjila potrošnja i da su se u nekim opštinama povećali parafiskalni nameti firmama.

On je podsetio na to da bi Savet, odnosno Vlada Srbije ukoliko se članovi Saveta o tome ne dogovore, do 15. septembra trebalo da se izjasni o minimalnoj ceni rada.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i član Socijalno-ekonomskog saveta Aleksandar Vulin naveo je da je Srbija ove godine isplatila otpremine za 14.336 radnika iz preduzeća u procesu privatizacije, u šta je utrošeno 7,6 milijardi dinara.

Vulin je precizirao da su ova lica radila u 176 preduzeća, a da je za isplaćivanje otpremina za radnike preduzeća koja su u procesu privatizacije u Fondu za ovu godinu opredeljeno ukupno 16 milijardi dinara.

Apelujem i na radnike i na sindikate da nam se obraćaju i da koriste prava koja nudimo iz socijalnog programa. Ozbiljni smo u ovom procesu i hoćemo da se završi do kraja, rekao je ministar.

Vlada Srbije je u septembru prošle godine donela odluku o tome da minimalna cena rada za 2015. godinu iznosi 121 dinar po radnom satu.

Minimalna cena rada se pre toga nije menjala dve godine i iznosila je 115 dinara po radnom satu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik