Gubitaši se uozbiljili i smanjili minus

Bez autora
Sep 08 2015

Gubitaši su se popravili smanjivši svoje "minuse", ali su i profitabilne firme manje prihodovale i često ubeležile nižu dobit. Pojedine čak i upola manju! Ovako bi, grubo gledano, izgledala zbirna slika poslovanja srpske privrede u 2014. godini, koja još nije zvanično sačinjena, jer su rokovi za predaju završih računa pomereni zbog novih računovodstvenih propisa. Međutim, nadležna Agencija za privredne registre polako je počela javno da objavljuje finansijske izveštaje srpskih preduzeća i već je moguće spoznati kako su se ekonomska kretanja u našoj zemlji odrazila na njihovo poslovanje. "Srbijagas", sinonim srpskog gubitaša, u 2014. godini je inkasirao više od 70 milijardi dinara poslovnih prihoda. To je skoro 4,4 milijarde dinara više nego godinu pre. Tako je smanjen i gubitak za 4,6 milijardi dinara i sada je na nivou od 45 milijardi dinara.

Gubitaši su se popravili smanjivši svoje "minuse", ali su i profitabilne firme manje prihodovale i često ubeležile nižu dobit. Pojedine čak i upola manju! Ovako bi, grubo gledano, izgledala zbirna slika poslovanja srpske privrede u 2014. godini, koja još nije zvanično sačinjena, jer su rokovi za predaju završih računa pomereni zbog novih računovodstvenih propisa.

Međutim, nadležna Agencija za privredne registre polako je počela javno da objavljuje finansijske izveštaje srpskih preduzeća i već je moguće spoznati kako su se ekonomska kretanja u našoj zemlji odrazila na njihovo poslovanje.

"Srbijagas", sinonim srpskog gubitaša, u 2014. godini je inkasirao više od 70 milijardi dinara poslovnih prihoda. To je skoro 4,4 milijarde dinara više nego godinu pre. Tako je smanjen i gubitak za 4,6 milijardi dinara i sada je na nivou od 45 milijardi dinara.

Na spisku gubitaša u 2013. i to šesti na listi bila je "Er Srbija" zbog manjka od oko 8,4 milijarde dinara. Prošlu je ova avio-kompanija završila sa dobitkom od blizu 320 miliona dinara. Rezultatu je prethodio značajan rast prihoda. Lane im je stiglo nepunih 30 milijardi dinara, što je čak 14,5 milijardi dinara više nego u 2013.

Poslovne prihode povećala je i domaća farmaceutska kompanija "Galenika". Lane su prikupili skoro 5,3 milijarde dinara prihoda, što je 460 miliona više u odnosu na godinu pre. Gubitak je sada na nivou od tri milijarde dinara, što je za 1,8 milijardi manje nego u 2013. godini.

Najveće iznenađenje u konačnom bilansu je "Preduzeće za puteve Beograd". Gubitak od 4,54 milijarde dinara iz 2013. je pao na svega 393 miliona dinara. Listanje izvešataja otkriva da su im otpisane kratkoročne obaveze u iznosu od četiri milijarde dinara. Sami prihodi su manji - nepunih 1,5 milijardi dinara.

- Godinama je trend u Srbiji da se uslovi poslovanja pogoršavaju - smatra Nebojša Atanacković, predsednik Unije poslodavaca Srbije.

- Prošle godine je pao i bruto domaći proizvod. Kada je reč o velikim gubitašima, državnim i javnim preduzećima, oni su se pod pritiskom politike mahom uozbiljili. Smanjili su troškove, naplatili neka potraživanja o kojima ranije nisu ni razmišljali. S druge strane, ozbiljne privatne kompanije su se susrele sa padom domaće tražnje. Određena roba se sve manje prodaje.

Kada je reč o najprofitabilnijim srpskim kompanijama, njihov redosled na rang-listi najverovatnije će biti približno isti kao lane, bar kada je reč o najboljim kompanijama po ovom kriterijumu. I to uprkos tome što je prvoplasirani NIS, tokom 2014. godine skoro prepolovio svoj profit sa 48,3 na 27,8 milijardi dinara. Loši tržišni uslovi i pad cena nafte na svetskim tržištima uticala je na poslovne rezultate ove kompanije, koja će, ipak, i dalje biti na čelu liste onih koji u našoj zemlji najuspešnije posluju.

"Telekom Srbija", drugi na listi lanjskih dobitnika po visini profita, uvećao je za godinu dana svoju dobit sa 15 na 16,8 milijardi dinara dobiti u 2014. godini, iako su mu poslovni prihodi opali za 694 miliona dinara.

Kompanija "Tarket" iz Bačke Palanke i dalje je u vrhu po ostvarenom profitu: 7,57 milijardi dinara tokom 2014. godine, iako je to nepunu milijardu dinara manje nego godinu pre. Srazmerno su joj manji i poslovni prihodi: sa 15,5 milijardi u 2013. lane su dostigli 13,2 milijarde.

Ni kurs nije pomogao

Na rezultate, naročito iznose poslovnih prihoda, uticao je i kurs stranih valuta. Na kraju 2013. godine jedan evro je vredeo 114,6 dinara. Tačno godinu kasnije skočio je na 120,9 dinara.

Još dramatičnije bilo je kretanje dolara. Jedan dolar je vredeo 83,1 dinar na kraju 2013. godine. Na kraju prethodne za jedan dolar valjalo je dati čak 99,5 dinara. Ovakvo kretanje dinara trebalo bi da odgovara izvoznicima. Mnogi među njima su, međutim, osetili pad prihoda.

Udvostručili profit

Po zasada dostupnim podacima o finansijskim rezultatima privrede u 2014. godini, apsolutni rekorder po uvećanju profita je JP "Elektromreže Srbije" (EMS). Ovo javno preduzeće je gotovo udvostručilo svoj profit u odnosu na 2013. godinu: sa 1,6 milijardi na tri milijarde dinara. Poslovni prihodi EMS-a su za godinu dana porasli sa 18,9 na 21,5 milijardi dinara. I Elektroprivreda Srbije lane je ubeležila "plus", ostvarivši proft od 2,67 milijardi dinara, naspram 1,96 milijardi iz 2013. godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik