Općina Žepče pogodno tlo za investitore: Mali biznisi generator radnih mjesta

Bez autora
Sep 08 2015

Općina Žepče, čini se, pogodno je tlo za investitore kako strane, tako i domaće. Dokaz za to je činjenica da je trenutno na području ove općine pet otvorenih gradilišta, gdje je otpočela izgradnja poslovnih objekata.Kako je kazala direktorica Razvojne agencije Žepče Branka Janko, mnogo je domaćih investitora koji proširuju svoju djelatnost i grade nove pogone. Među investitorima je i poduzeće Praha Žepče čiji je vlasnik došao iz Češke i gradi solarnu elektranu.

Općina Žepče, čini se, pogodno je tlo za investitore kako strane, tako i domaće. Dokaz za to je činjenica da je trenutno na području ove općine pet otvorenih gradilišta, gdje je otpočela izgradnja poslovnih objekata.

Kako je za Oslobođenje kazala direktorica Razvojne agencije Žepče Branka Janko, mnogo je domaćih investitora koji proširuju svoju djelatnost i grade nove pogone. Među investitorima je i poduzeće Praha Žepče čiji je vlasnik došao iz Češke i gradi solarnu elektranu.

Povećanje zaposlenosti

- Završetak radova kod svih započetih investicija je do kraja godine, a s proširenjem proizvodnje svakako se očekuje i povećanje zaposlenih u općini Žepče. Nismo od onih koji kod procijene zaposlenja govore o desecima zaposlenih, jer nam je važno svako radno mjesto bez obzira na to koliki broj bio. Svjesni smo da su poduzeća opterećena brojnim dažbinama koje moraju izmiriti prema državi, da za jednog radnika moraju izdvojiti gotovo 60 posto doprinosa na neto platu. To ne doprinosi razvoju privrede, a ni novom zapošljavanju, smatra Janko.

Općina Žepče se u svojoj strategiji razvoja za period 2011 - 2018. godina opredijelila da bude otvorena i privredno konkurentna, te prepoznatljiva po razvijenim porodičnim gazdinstvima i obiteljskim obrtima.

- Dakle, riječ je o malim biznisima koji su generator radnih mjesta u općini Žepče. Zato nas raduje kada vidimo da se unatoč nepovoljnom poslovnom okruženju poduzetnici odlučuju na gradnju i investiranje. Postojeće investicije uglavnom se finansiraju vlastitim sredstvima, ali i kreditima (Razvojna banka Federacije BiH i ProCredit Banka) koji su trenutno najpovoljniji za naše investitore, a banke su pokazale dobru volju da žele pratiti ova ulaganja. Vrlo je bitno za svakog poduzetnika da može kazati da ima punu podršku finansijske institucije kod koje je uzeo kreditna sredstva, poručila je Janko.

Trenutno se u ovoj općini najviše investira u poljoprivredu, metalnu industriju i energetiku, a sve veći fokus je i na drvnom i tekstilnom sektoru, koji u posljednju godinu dana zapošljavaju na desetke novih radnika. U tekstilnom sektoru zaposleno je oko 1.500 radnika.

Prije nekoliko dana predstavnici Razvojne agencije Žepče posjetili su neka od gradilišta, među kojima je hladnjača za jagodičasto voće, kapaciteta 800 tona koju Heko iz Bugojna gradi u naselju Begov Han, kraj Žepča. Hladnjača u Begovom Hanu će uveliko olakšati otkup i skladištenje jagodičastog voća na ovom području, što će pozitivno uticati na mogućnost proširenja i unapređenja proizvodnje i otkupa maline i drugog jagodičastog voća. Planirano je da se izgradnja hladnjače završi do kraja 2015.

Hladnjače

- U naselju Lupoglav, jedan od najznačajnijih poljoprivrednih proizvođača povrća u plastenicima Željko Šumić i vlasnik obrta Eko-Plast, započeo je izgradnju hladnjače sa staklenikom sa tzv. zaokruženim ciklusom. Projektom je planirana izgradnja hladnjače za čuvanje voća i povrća te izgradnja staklenika u sklopu hladnjače. Hladnjača je dimenzija 20x10x4 metara, a iznad hladnjače će biti izgrađen staklenik dimenzija 10x20x5 metara. Energija dobijena kao nusprodukt hladnjače će se koristiti za grijanje staklenika, gdje će se na jedan KW uložene energije za hlađenje dobiti 5 KW izlazne toplotne energije. Ovo će biti prva hladnjača sa staklenikom sa ovakvim zaokruženim ciklusom iskorištenja energije, a projekt je radila firma Teknotherm engineering, koja je također novi investitor u općini Žepče i kupila je zemljište u industrijskoj zoni Polja. Do kraja godine bi trebala početi sa gradnjom svoje proizvodne hale, objasnila je Janko.

Preduzeće Praha realizuje izgradnju solarne elektrane snage 150 kWh u općini Žepče, u naselju Radunice. Vlasnik firme je Rajko Đuričić koji živi u Češkoj, gdje također ima firmu.

U sklopu obilaska posjećena je i firma Budo-export, preduzeće koje izvozi 20 godina na tržište cijele Evrope. Preduzeće ima vlastite prostore koji obuhvataju 20.000 kvadratnih metara. Najvažniji proizvod preduzeća su sve vrste bukovih i hrastovih elemenata, odnosno ploča za masivni namještaj, gazišta, briketa i dr. Trenutno upošljavaju 60-ak radnika, a u planu je da se do kraja godine zaposli još 20-ak radnika.

- U narednom periodu očekujemo gradnju hale firme Tehnoterm iz Norveške koja se odlučila da kupi zemljište u industrijskoj zoni Polja Žepče. Najavljene su još neke investicije koje se odnose na proširenje postojeće proizvodnje uglavnom kod firmi iz metalnog sektora. Fokus rada je proizvodnja metalnih dijelova i sistema za naftne platforme, ali i sve drugo što dolazi iz segmenta off-shore, kazala je Janko, te pozvala sve zainteresovane privrednike na Gospodarski forum općine Žepče koji se održava 15. 10. 2015. godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik