Intenziviranje saradnje Srbije i Irana u oblasti poljoprivrede

Bez autora
Sep 09 2015

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Snežana Bogosavljević-Bošković sastala se danas sa državno-privrednom delegacijom Islamske Republike Iran, koju je predvodio zamenik ministra poljoprivrede Abas Kešavarz. U saopštenju ovog ministarstva navodi se da je Iran zainteresovan za intenziviranje saradnje sa Srbijom u oblasti poljoprivrede, i to pre svega u oblasti zaštite bilja, proizvodnje semena i sadnog materijala i naučnih istraživanja. U tom kontekstu, postignut je dogovor o poseti delegacije Srbije Teheranu, i najavljen dolazak visoke privredne delegacije Irana u našu zemlju. Bogosavljević-Bošković je nakon sastanka sa delegacijom Islamske Republike Iran rekla da je današnji sastanak rezultat intenzivnih razgovora koji su sa iranskim zvaničnicima vođeni prethodnih meseci.

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Snežana Bogosavljević-Bošković sastala se danas sa državno-privrednom delegacijom Islamske Republike Iran, koju je predvodio zamenik ministra poljoprivrede Abas Kešavarz.

U saopštenju ovog ministarstva navodi se da je Iran zainteresovan za intenziviranje saradnje sa Srbijom u oblasti poljoprivrede, i to pre svega u oblasti zaštite bilja, proizvodnje semena i sadnog materijala i naučnih istraživanja.

U tom kontekstu, postignut je dogovor o poseti delegacije Srbije Teheranu, i najavljen dolazak visoke privredne delegacije Irana u našu zemlju.
 
Bogosavljević-Bošković je nakon sastanka sa delegacijom Islamske Republike Iran rekla da je današnji sastanak rezultat intenzivnih razgovora koji su sa iranskim zvaničnicima vođeni prethodnih meseci.

Prema njenim rečima, delegacija Irana boraviće tri dana u Srbiji, gde će kroz posete našim institutima i proizvođačima dogovarati dalje načine saradnje dveju zemalja.

Na sastanku je, kako je ukazala, konstatovano da je saradnja Srbije i Irana u agraru ranije bila značajno veća, posebno kada je reč o razmeni poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda.

Zaključili smo da je potrebno da se saradnja vrati na taj prethodni nivo, istakla je Bogosavljević-Bošković i ocenila da će korak ka tome biti i usaglašavanje sertifikata u oblasti zaštite bilja.

Ministar je navela da su Iran i susedne zemlje zainteresovane za sredstva za zaštitu bilja iz Srbije, tako da će naše stručne službe pripremiti poseban dokument koji će biti potpisan u narednom periodu.

Takođe, kako je dodala, postignut je dogovor i o tome da se saradnja u proizvodnji semena i sadnog materijala intenzivira i vrati na nekadašnji nivo.

Ministar je podsetila na to da je Srbija nekada na područje Irana plasirala značajne količine semenske pšenice, ječma, kukuruza, suncokreta i drugih ratarskih i povrtarskih kultura, uz napomenu da se u toj zemlji zna da su srpski proizvođači te robe veoma dobri.

Delegacija Irana, koja u Srbiji boravi od 9. do 12. septembra, sutra će posetiti i Institut za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada, kao i Institut za kukuruz.

Kešavarz je nakon sastanka ocenio da je to bila dragocena prilika za razgovor o mogućnostima za saradnju u različitim oblastima poljoprivrede i zaštite životne sredine.

On je najavio da će Srbiju vrlo brzo posetiti visoka delegacija Irana iz oblasti industrije, rudarstva, trgovine, kulture, sporta i poljoprivrede.

To će, kako je istakao, biti prilika za adekvatnu pripremu za narednu sednicu mešovitog komiteta za saradnju dve zemlje, koja bi trebalo da bude održana u Teheranu do kraja ove godine.

Postoji veliki potencijal za saradnju privrednika dveju zemalja u svim oblastima, a naročito u poljoprivredi, i u državnom i u privatnom sektoru, zaključio je Kešavarz i uputio poziv svim srpskim privrednicima da razmene informacije sa iranskim kolegama, posete sajmove i organizuju zajedničke skupove.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik