Novi zakon važan korak u oživljavanju zadruga

Bez autora
Sep 09 2015

Novi Zakon o zadrugama, čija je priprema u toku i koji bi u skupštinsku proceduru trebalo da uđe narednog meseca, podstaći će otvaranje novih, ali i razvoj „starih“ zadruga sa društvenom imovinom.Pomoćnica ministra privrede Katarina Obradović Jovanović rekla je da je donošenje novog zakona o zadrugama važan korak za njihovo oživljvanje i da će tim propisom biti uređeno pitanje društvene imovine. Prema njenim rečima pomoćnice novi zakon pojednostaviće osnivanje i upravljanje zadrugama.

Novi Zakon o zadrugama, čija je priprema u toku i koji bi u skupštinsku proceduru trebalo da uđe narednog meseca, podstaći će otvaranje novih, ali i razvoj „starih“ zadruga sa društvenom imovinom.

Pomoćnica ministra privrede Katarina Obradović Jovanović rekla je da je donošenje novog zakona o zadrugama važan korak za njihovo oživljvanje i da će tim propisom biti uređeno pitanje društvene imovine.

Prema njenim rečima pomoćnice novi zakon pojednostaviće osnivanje i upravljanje zadrugama.

Broj zadrugara potrebnih za osnivanje zadruga biće manji, a zadruge sa malim brojem zadrugara neće morati da imaju Upravni i Nadzorni odbor već samo Skupštinu, kazala je Obradović Jovanović.

Ona je istakla da će novi zakon rešiti pitanje društvene svojine u „starim“ zadrugama. Način na koji je rešeno pitanje društvene imovine Nacrtom je u skladu sa zahtevima zadrugara. „Zadrugari već dugo traže da se zadrugama koje su stekle svoju imovinu omogući da je upišu kao zadružnu svojinu, a nacrt novog Zakona upravo to i predlaže“, kazala je Obradović Jovanović.

Prethodna javna rasprava održana je u Novom Sadu i zadugari su u toj raspravi ukazali na pojedine specifične situacije koje će biti obuhvaćene novim zakonom, navela je ona.

Savetnik ministarke poljoprivrede dr Vlado Kovačević rekao je ovom prilikom da su zadruge preko potrebne našoj zemlji, jer su poljoprivredna gazdinstva mala i raspolažu sa svega 5,4 hektara zemljišta.

On je rekao je da je nacrtom predviđen jednostavan sistem i da su u njegovoj izradi korišćena iskustva zemalja EU.
Naglasio je da je način osnivanja zadruga pojednostavljen i da je omogućeno zadrugarima da imaju po jedan ulog (jedan ulog – jedan glas). Zaduge su oslobođene osnivanja obaveznog rezervnog fonda i propisuju se poslovi zadružnog saveza.

Poljoprivredni proizvođači će udruživanjem postići bolju cenu pri nabavci repromaterijala, a moći će i lakše da dođu do kupaca, jer će, udruženi, moći da ponude veće količine proizvoda, istakao je Kovačević.

On je rekao da će razvoj zadrugarstva omogućiti razvijanje sistema prerade i zadrugama, čime će se uticati na poboljšanje izvozne strukture, u kojoj sada dominiraju neprerađeni poljoprivredni proizvodi.

Oživljavanje zadrugarstva je bitno za razvoj sela, a mali poljoprivredni proizvođači će kroz udruživanje moći svojim proizvodima da budu konkurentniji u otvorenoj tržišnoj utakmici.

Važeći propisi su zastareli i prevaziđeni i ne odgovoraju savremenim društveno-ekonomskim okolnostima.

U Srbiji je trenutno registrovano 4.107 zadruga, a od toga je aktivno 2.236. Najviše je zemljoradničkih zadruga kojih je 2.838, a aktivne su 1.502 zadruge.

Na području Nišavskog, Pirotskog, Topličkog, Jablaničkog i Pčinjskog okruga trenutno je registrovano oko 150 zadruga.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik