Standard&Poor’s potvrdio kreditni rejting BiH

Bez autora
Sep 14 2015

Međunarodna agencija Standard and Poor's potvrdila je kreditni rejting Bosne i Hercegovine, B sa stabilnim izgledima.U obrazloženju, analitičari ove agencije navode da je rejting BiH ograničen slabim institucijama, čije se nadležnosti preklapaju, slabim okvirom fiskalnog upravljanja, te osjetljivom vanjskom pozicijom koja proizlazi iz stalnog deficita tekućeg računa. Očekuje se da BiH nastavi primati međunarodnu finansijsku podršku, pod određenim uslovima.

Međunarodna agencija Standard and Poor's potvrdila je kreditni rejting Bosne i Hercegovine, B sa stabilnim izgledima.

U obrazloženju, analitičari ove agencije navode da je rejting BiH ograničen slabim institucijama, čije se nadležnosti preklapaju, slabim okvirom fiskalnog upravljanja, te osjetljivom vanjskom pozicijom koja proizlazi iz stalnog deficita tekućeg računa.

Očekuje se da BiH nastavi primati međunarodnu finansijsku podršku, pod određenim uslovima.

Analitičari ove agencije navode da bi do snižavanja kreditnog rejtinga moglo doći u slučaju da BiH na vrijeme ne osigura vanjske izvore finansiranja za svoje budžetske deficite.

Povećanje kreditnog rejtinga moglo bi biti razmatrano u slučaju unapređenja poslovnog okruženja, stvaranja uslova za veći održiv rast i bolju vanjsku poziciju BiH, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Centralne banke BiH.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik