Plan za rešavanje problema firmi od strateškog značaja

Bez autora
Sep 17 2015

Ministar privrede u Vladi Republike Srbije Željko Sertić izjavio je danas da ima zainteresovanih investitora za drugi krug privatizacije tri fabrike koje su izdvojene iz sastava "Prve petoletke" iz Trstenika, uz najavu da će do kraja oktobra biti donet plan koji će odrediti sudbinu svakog od preduzeća iz sastava te kompanije. Sertić je prilikom obilaska fabrike "Prva petoletka" istakao da u prvom krugu nije bilo interesovanja za privatizaciju tih preduzeća, ali i napomenuo da je danas tu fabriku posetila delegacija zainteresovanih stranih investitora. On je predočio da će biti napravljen precizni plan za svako od 13 preduzeća iz sastava "Prve petoletke", pri čemu će se tačno znati koja od njih će ići u stečaj, a koja u reorganizaciju. Za ona preduzeća koja imaju tržište i obrtna sredstva priprema se plan reorganizacije, a država će se obavezati na to da kroz smanjenje svojih potraživanja pomogne u tom procesu, naveo je ministar.

Ministar privrede u Vladi Republike Srbije Željko Sertić izjavio je danas da ima zainteresovanih investitora za drugi krug privatizacije tri fabrike koje su izdvojene iz sastava "Prve petoletke" iz Trstenika, uz najavu da će do kraja oktobra biti donet plan koji će odrediti sudbinu svakog od preduzeća iz sastava te kompanije.

Sertić je prilikom obilaska fabrike "Prva petoletka" istakao da u prvom krugu nije bilo interesovanja za privatizaciju tih preduzeća, ali i napomenuo da je danas tu fabriku posetila delegacija zainteresovanih stranih investitora.

On je predočio da će biti napravljen precizni plan za svako od 13 preduzeća iz sastava "Prve petoletke", pri čemu će se tačno znati koja od njih će ići u stečaj, a koja u reorganizaciju.

Za ona preduzeća koja imaju tržište i obrtna sredstva priprema se plan reorganizacije, a država će se obavezati na to da kroz smanjenje svojih potraživanja pomogne u tom procesu, naveo je ministar.

Prema njegovim rečima, za preostala preduzeća ići će se na model radnog stečaja, tako da zaposleni uzmu otpremnine, a da nakon toga eventualno strateški partner zakupi opremu i zaposli deo radnika.

Sertić je naglasio da se ne sme čekati kraj maja naredne godine, kada ističe rok za njihovu zaštitu od poverilaca, da se reši sudbina tih preduzeća, jer će ona nakon tog roka biti izložena tržišnim uslovima.

On je preneo da su direktori "Prve petoletke" dobili zadatak da u toj fabrici sačuvaju svako radno mesto koje je opravdano, i istovremeno ukazao na značaj stručnih radnika sa višegodišnjim iskustvom na proizvodnji pneumatske i ostale opreme za velike inostrane kompanije.

Sertić je podsetio na to da je "Prva petoletka" u grupi 17 preduzeća u restrukturiranju za koje je produžen rok za zaštitu od poverilaca do kraja maja naredne godine.

Prema njegovim rečima, cilj je bio da se taj period iskoristi na najbolji način kako bi se izvršila racionalizacija poslovanja i preduzeća pripremila za prodaju.

Sertić je, prilikom obilaska fabrike maziva FAM i "Trajal korporacije" u Kruševcu, izrazio očekivanje da će do početka naredne godine biti završena privatizacija sedam od 17 kompanija koje su zaštićene od poverilaca.

Ministar je rekao da je to predviđeno i dogovorom sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

Govoreći o fabrici FAM, on je istakao da je ona dovedena na ivicu propasti tokom prethodne privatizacije, kada je njen vlasnik postala "Nibens grupa".

Prema njegovim rečima, dug FAM-a iznosi 45 miliona evra, od čega su 40 miliona evra stari dugovi, a 17 miliona evra kamate.

Sertić je istakao da FAM duguje jedan deo državi, a drugi deo komercijalnim poveriocima, i najavio da će u narednih mesec dana uporedo sa pripremom plana reorganizacije za to preduzeće biti obavljeni razgovori sa velikim poveriocima FAM-a.

On je rekao da su na današnjem sastanku sa rukovodstvom FAM-a dogovoreni jasni rokovi za pripremu plana reorganizacije, i ocenio da za tu firmu stečaj nije rešenje jer na taj način ne bi uspela da se naplate potraživanja.

Sertić je ukazao na to da ta fabrika trenutno uspešno plaća sve aktuelne obaveze, da može da ima održivo poslovanje i da ima sjajnu tehnologiju.

Govoreći o "Trajal korporaciji", ministar je naveo da je dug te kompanije veći od 130 miliona evra, i podsetio na to da je nakon raskida privatizacije sa stranim partnerom tadašnje rukovodstvo kompanije uspelo dosta da uštedi i smanji rashode, kao i da povrati poverenje kupaca.

On je najavio da će dve od ukupno četiri fabrike iz sastava "Trajal korporacije" biti privatizovane.

Preostale dve iz namenske industrije važne su za odbrambeni sistem zemlje i one će, kako je rekao, u drugom poslovnom ambijentu biti ponuđene na tržištu.

Ministar je podsetio na to da ove dve kruševačke fabrike spadaju u grupu 17 strateških preduzeća za koja je do kraja maja naredne godine produžen rok za zaštitu od poverilaca.

Sertić je istakao da resorno ministarstvo vodi intenzivne razgovore sa rukovodstvom svakog od tih preduzeća i da će od njih tražiti konkretne planove za njihov izlazak iz teške situacije.

On je najavio da će već naredne nedelje nastaviti razgovore sa čelnicima još jedne grupe tih preduzeća.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik