Sindikat predlaže minimalac od 500 KM

Bez autora
Sep 22 2015

Udruženja poslodavaca FBiH smatra da je usklađeni prijedlog Općeg kolektivnog ugovora, koji je Savez samostalnih sindikata BiH uputio njima i Vladi FBiH u ponedjeljak neutemeljen dokument. Poslodavcima i Vladi ponudili smo idealan dokument za rješenje problema radničke populacije, tvrde iz sindikata.Kažu da su se najviše bazirali na najnižoj cijeni rada, te usklađivanju minimalne plaće. Za razliku od prijedloga koji smo dobili od Udruženja poslodavaca, mi smo ponudili i precizno izrazili parametre koji se tiču minimalne plaće, koja je socijalna kategorija i koja omogućava egzistencijalni minimum, kaže Selvedin Šatorović, potpredsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH.

Udruženja poslodavaca FBiH smatra da je usklađeni prijedlog Općeg kolektivnog ugovora, koji je Savez samostalnih sindikata BiH uputio njima i Vladi FBiH u ponedjeljak neutemeljen dokument.

- Poslodavcima i Vladi ponudili smo idealan dokument za rješenje problema radničke populacije, tvrde iz sindikata.

Kažu da su se najviše bazirali na najnižoj cijeni rada, te usklađivanju minimalne plaće.

- Za razliku od prijedloga koji smo dobili od Udruženja poslodavaca, mi smo ponudili i precizno izrazili parametre koji se tiču minimalne plaće, koja je socijalna kategorija i koja omogućava egzistencijalni minimum, kaže Selvedin Šatorović, potpredsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH, izvještava FTV.

Poslodavci smatraju da sindikat nije dovoljno proučio zakon, jer se neke stvari kose s novim zakonom o radu. Iznenađeni su što se ukida obaveza usklađivanja granskih kolektivnih ugovora. Sindikat insistira da Vlada Federacije potpisuje ugovore, iako je to obaveza poslodavaca i sindikata.

Što se tiče najniže cijene rada od 2,97 maraka, poslodavci su spremni pregovarati o tome, dok su za minimalne plaće od 500 maraka kategorični:

"Način na koji oni tretiraju bruto i neto plaću mi nije poznat, tako da ćemo o ovome morati razgovarati, jer je ovaj prijedlog pravno neutemeljen", navodi Mladen Pandurević, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH.

U narednim danima očekuje se sastanak predstavnika sindikata i poslodavaca kako bi konačno usaglasili prijedlog Općeg kolektivnog ugovora, koji bi, tvrde, poboljšao prava radnika u ovoj zemlji.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik