Do kraja godine još 200 firmi u stečaju

Direktor Agencije za privatizaciju Ljubomir Šubara izjavio je danas da je u Centru za stečaj te agencije trenutno registrovano 700 preduzeća i da očekuje da će ih do kraja godine biti 900. Prema njegovim rečima, od kako je donet novi zakon o privatizaciji krajem 2014. raspisano je 149 javnih poziva, zaključno sa 1. septembrom. Šubara ističe da u prethodnih šest do sedam godina nije raspisan nijedan javni poziv. Ministarstvo privrede i Agencija su učinili napor i pokazali smo da možemo da rešavamo ovaj problem. Sada sve zavisi od investitora, a ne od nas. Mi smo posao obavili izvanredno, a MMF je to potvrdio, kazao je on.

Direktor Agencije za privatizaciju Ljubomir Šubara izjavio je danas da je u Centru za stečaj te agencije trenutno registrovano 700 preduzeća i da očekuje da će ih do kraja godine biti 900.

Prema njegovim rečima, od kako je donet novi zakon o privatizaciji krajem 2014. raspisano je 149 javnih poziva, zaključno sa 1. septembrom.

Šubara ističe da u prethodnih šest do sedam godina nije raspisan nijedan javni poziv. "Ministarstvo privrede i Agencija su učinili napor i pokazali smo da možemo da rešavamo ovaj problem. Sada sve zavisi od investitora, a ne od nas. Mi smo posao obavili izvanredno, a MMF je to potvrdio", kazao je on.

Šubara je naveo da je dva kredita od po 100 miliona evra koji su odobreni Agenciji za privatizaciju dokazuju da je posao odlično obavljen.

On je rekao da je, od ukupno 556 preduzeća koliko ih je bilo u portfoliu Agencije, do sada kompletno završena samo jedna privatizacija, a to znači, kako je objasnio, da za to postoji potpisan kupoprodajni ugovor.

Reč je o, kako je rekao kompaniji "Agroser", čiji je vlasnik italijanski "Ferero" a vrednost ugovora je 7,95 miliona evra.

Prema njegovim rečima, očekuje se da će u narednih dvadesetak dana biti potpisani ugovori za 22 medija koji su već prodati, te da će broj finalizovanih privatizacija biti 23.

Govoreći o firmama koje su otišle u stečaj on je naglasio da su se mnoge od njih od 2001, punih 14 godina, lepo provodile i nisu ni verovale da će se jednom staviti tačka na takvo ponašanje. One su, kako tvrdi, budžet Srbije godinama uništavale.

Šubara je podsetio da su u stečaj otišli IMT, IMR, Goša, 14 .oktobar, Fabrka vagona Kraljevo...

"Imali smo tada hiljade sastanaka sa sindikatima, ali i rukovodstvima. Primali smo ih zajedno da ne bi slušlai suprotne priče i oni su tad shvatili da nije stvar u političkim potezima, već da je ovo ekonomsko pitanje", objasnio je on.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik