Uskoro zakon o informacionoj bezbednosti

Bez autora
Sep 23 2015

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić najavio je danas da će Srbija uskoro, po prvi put, dobiti zakon o informacionoj bezbednosti, kojim će na celovit način biti uređen pravni okvir za tu oblast.Ljajić je na konferenciji Informaciona bezbednost i velike zbirke podataka, istakao da je do sada ova oblast bila definisana kroz najmanje osam različitih zakonskih rešenja, a da će zakon o informacionoj bezbednosti biti celovit pravni okvir i krovni zakon.

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić najavio je danas da će Srbija uskoro, po prvi put, dobiti zakon o informacionoj bezbednosti, kojim će na celovit način biti uređen pravni okvir za tu oblast.

Ljajić je na konferenciji „Informaciona bezbednost i velike zbirke podataka“ istakao da je do sada ova oblast bila definisana kroz najmanje osam različitih zakonskih rešenja, a da će zakon o informacionoj bezbednosti biti celovit pravni okvir i krovni zakon.

On je naveo da će pomenuto zakonsko rešenje biti u skladu sa evropskom strategijom o bezbednosti informacionih sistema, i objasnio da će se njime urediti mere zaštite od bezbednosnih rizika u informacionom sistemu.

Takođe, kako je naveo, biće definisane obaveze i odgovornosti svih pravnih lica prilikom korišćenja i upravljanja informacionim sistemima, ali i nadležnosti svih organa u sprovođenju ovog zakona.

Prema njegovim rečima, po prvi put će biti formirano i telo za koordinaciju poslova informacione bezbednosti, ali i ustanovljen nacionalni centar za prevenciju bezbednosnih rizika u informaciono komunikacionim sistemima.

Ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi izjavio je da Srbija može da očekuje pomoć američkih kompanija u suzbijanju visokotehnološkog kriminala, i dodao da u MUP-u rade ljudi koji su veoma stručni za ovu oblast.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik