Šta da uradite kada banke ukinu kamate na štednju

Bez autora
Sep 24 2015

Kada banke ukinu kamate na štednju, građani novac mogu da uvećaju u privatnim penzijskim fondovima, osiguranjima, kupujući državne hartije i na Beogradskoj berzi.Kamata na štednju u pojedinim bankama već krajem godine mogla bi da bude nula, a bankari čak pominju mogućnost da štedišama i naplaćuju to što im čuvaju novac. U takvoj situaciji mnogi će povući ušteđevinu u slamarice, a biće i onih koji će želeti da ponovo ulože novac.

Kada banke ukinu kamate na štednju, građani novac mogu da uvećaju u privatnim penzijskim fondovima, osiguranjima, kupujući državne hartije i na Beogradskoj berzi.

Kamata na štednju u pojedinim bankama već krajem godine mogla bi da bude nula, a bankari čak pominju mogućnost da štedišama i naplaćuju to što im čuvaju novac. U takvoj situaciji mnogi će povući ušteđevinu u slamarice, a biće i onih koji će želeti da ponovo ulože novac. „Blic“ je istraživao gde je ušteđevinu moguće uvećati osim u bankama te koliku dobit i rizike treba očekivati.

Privatne penzije

Privatne penzije u Srbiji danas uplaćuje 188.000 građana. Oni koji imaju 30 godina starosti i ako mesečno do svoje 60. godine uplaćuju po 2.800 dinara, od 60. do 80. godine mogu da očekuju penziju od 40.000 dinara mesečno. Godišnje će, dakle, uplaćivati 33.600 dinara, a za tri decenije ukupno 1.008.000. Sve što su uplaćivali tokom tri decenije nadoknadiće za dve godine i tri meseca. A ostalih 17 godina i devet meseci dođe kao nagrada za štednju.

Jedino ograničenje je da penzija može da počne da se prima sa 58 godina života ili 53, ukoliko se sa uplatama počelo pre maja 2011. Visina penzije zavisi od uspešnosti fonda u koji se uplaćuje.

Osiguranje života

Životno osiguranje u Srbiji uplaćuje oko pola miliona građana. Klijenti koji recimo 20 godina uplaćuju po 154 evra mesečno mogu računati od 60. do 80. godine na mesečnu naknadu od 203 evra. Nakon ugovorenog perioda uplate, klijent može sav novac uzeti odjednom ili ga mesečno podizati narednih 20 godina. U slučaju smrti, porodica dobija osiguranu sumu, odnosno 40.000 evra. Prekid u redovnom plaćanju može osiguranike da košta. Ako do prekida dođe u prvim godinama po sklapanju ugovora, klijent može da ostane bez polovine novca koji je uplatio.

Državne hartije

Kamata na državne hartije u evrima ove godine je bila i 2,45 odsto godišnje, a na dinare oko 8,4 odsto u proseku. Za dugoročnije zapise ona raste. Tako se recimo za jedan evro uložen u zapise na dve godine dobija 3,45 odsto, a na pet godina čak pet odsto. Zarada se ne oporezuje. Za kupovinu zapisa potrebno je uložiti najmanje 5.000 evra, ili 50.000 dinara. Najbolje je da kupci sami potraže brokersku kuću i ovlaste je za kupovinu.

Beogradska berza

Ulaganje na berzu jeste rizik, ali ukoliko se kupuju akcije stabilnih kompanija, rizik je minimalan. Akcija Aerodroma „Nikola Tesla“, koje smo dobili od države 2010, porasle su recimo za samo godinu dana sa 715 dinara na 1.448. To znači da onaj ko je kupio akcije te kompanije za 10.000 evra za 12 meseci mogao da duplira svoj novac. Ukoliko želite da trgujete akcijama, potrebno je da pronađete brokera koji može da vas posavetuju o tome u koje bi hartije trebalo uložiti novac.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik