Svaki stanovnik u Srpskoj dužan 1.848 KM

Bez autora
Sep 24 2015

Kreditna zaduženost stanovništva u Srpskoj porasla je u prvom polugodištu na 2,45 milijardi, a svaki stanovnik na kraju juna bio je dužan prosječno 1.848 KM. Prema podacima Agencije za bankarstvo RS, prosječna zaduženost po stanovniku porasla je za 59 KM u odnosu na kraj 2014. godine kada je svaki građanin Srpske dugovao 1.789 maraka. Banke su u prvoj polovini 2015. stanovništvu odobrile kredite u vrijednosti od 2,54 milijarde KM ili četiri odsto više u odnosu na kraj 2014. godine. Stanovništvo čak 85 odsto uzetih kredita vraća na duge staze, dok se 15 odsto ukupnog zaduženja odnosi na kratkoročne zajmove. Predsjednik Pokreta potrošača RS Dragutin Bošković kaže da se kratkoročnim nenamjenskim kreditima najčešće krpe rupe u kućnom budžetu.

Kreditna zaduženost stanovništva u Srpskoj porasla je u prvom polugodištu na 2,45 milijardi, a svaki stanovnik na kraju juna bio je dužan prosječno 1.848 KM.

Prema podacima Agencije za bankarstvo RS, prosječna zaduženost po stanovniku porasla je za 59 KM u odnosu na kraj 2014. godine kada je svaki građanin Srpske dugovao 1.789 maraka.

Banke su u prvoj polovini 2015. stanovništvu odobrile kredite u vrijednosti od 2,54 milijarde KM ili četiri odsto više u odnosu na kraj 2014. godine. Stanovništvo čak 85 odsto uzetih kredita vraća na duge staze, dok se 15 odsto ukupnog zaduženja odnosi na kratkoročne zajmove.

Predsjednik Pokreta potrošača RS Dragutin Bošković kaže da se kratkoročnim nenamjenskim kreditima najčešće krpe rupe u kućnom budžetu.

- Dug stanovništva može biti samo još veći do kraja godine jer početak jeseni nosi sa sobom veće troškove zbog nabavke ogreva i zimnice i spremanja đaka za početak školske godine, što će se mahom finansirati iz kreditnih zaduženja. Problem je, međutim, što se neki zadužuju ne razmišljajući kako će vraćati kredit. Većina dužnika se nada boljim vremenima, ali činjenica je da cijene prehrambenih proizvoda i komunalnih usluga neprestano rastu, zbog čega opada platežna moć stanovništva - kaže Bošković.

U Agenciji za bankarstvo kažu da bi rast dospjelih potraživanja kredita datih stanovništvu trebalo pratiti s povećanom pažnjom jer se dospjela potraživanja sa kašnjenjem u otplati više od 30 dana i dalje zadržavaju na visokom nivou od 95,23 odsto.

Ekonomski analitičar Zoran Pavlović kaže da je srž problema u nerazvijenoj i preopterećenoj privredi, što direktno utiče na standard stanovništva.

- Privreda je opterećena bremenom visoke javne potrošnje i nalazi se u slijepoj ulici. Privatni sektor je prepušten sam sebi i nisu obezbijeđeni ni opšti uslovi za dobro poslovanje. Kada se tome dodaju regionalna kriza nelikvidnosti i problem sa nezaposlenošću u Evropskoj uniji, jasno je da u Srpskoj ne postoje mogućnosti za razvijanje realnog sektora i otvaranje novih radnih mjesta koja bi doprinijela punjenju ličnih, ali i budžeta RS - kaže Pavlović.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik