Novac od velikih privatizacija u FBiH ići će za povećanje mirovina

Bez autora
Sep 24 2015

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić i Savez udruga umirovljenika nedavno su potpisali sporazum o zajedničkoj suradnji na provedbi aktivnosti reforme i financijske konsolidacije sustava mirovinskog i invalidskog osiguranja i tako prekinuli sve trakavice oko mogućih prosvjeda i daljnje agonije u kojoj su umirovljenici bili duže vrijeme.Navedeni sporazum donosi korisnicima mnogo pozitivnih stvari i važan je za razvoj države u socijalnom smislu. Vlada Federacije BiH, prema sporazumu, obvezuje se da će 20 posto gotovinskih sredstava od velike privatizacije usmjeravati u Federalni zavod za mirovinsko i invalidsko osiguranje kako bi se izmirio dio neuplaćenih financijskih obveza, te kako bi se dodatno saniralo financijsko stanje Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić i Savez udruga umirovljenika nedavno su potpisali sporazum o zajedničkoj suradnji na provedbi aktivnosti reforme i financijske konsolidacije sustava mirovinskog i invalidskog osiguranja i tako prekinuli sve trakavice oko mogućih prosvjeda i daljnje agonije u kojoj su umirovljenici bili duže vrijeme. Navedeni sporazum donosi korisnicima mnogo pozitivnih stvari i važan je za razvoj države u socijalnom smislu.

U dokumentu koji posjeduje "Večernji list" Vlada Federacije BiH, prema sporazumu, obvezuje se da će 20 posto gotovinskih sredstava od velike privatizacije usmjeravati u Federalni zavod za mirovinsko i invalidsko osiguranje kako bi se izmirio dio neuplaćenih financijskih obveza, te kako bi se dodatno saniralo financijsko stanje Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje. Korisnici su nakon potpisivanja sporazuma potvrdili i da su stečeni uvjeti za otkazivanje prosvjeda koji su se trebali održati krajem rujna.

- Vlada Federacije BiH, Federalni zavod za mirovinsko i invalidsko osiguranje i Savez udruga umirovljenika u Federaciji BiH, posredstvom svojih predstavnika u Upravnom odboru Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje, zajednički će pratiti stanje prihoda i prikupljanja doprinosa u Federalnom zavodu za mirovinsko i invalidsko osiguranje. Također, Vlada se obvezala i da će uputiti set zakona koji proizlaze iz reforme mirovinskog sustava "Zakon o organizaciji mirovinskog i invalidskog osiguranja" i "Zakon o doprinosima". Posebno važnim u Vladi ističu "Zakon o mirovinskom i invalidskom osiguranju" čija bi primjena trebala početi prvog dana 2016. godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik