Kabl iz Italije stiže 2017.

Bez autora
Sep 27 2015

Crna Gora će spremno dočekati energetski kabl iz Italije koji će, kako sada stvari stoje, biti u funkciji 2017. godine, potvrdio je predsjednik Odbora direktora Crnogorskog elektroprenosnog sistema CGES Dragan Laketić. Ono što smo mi dobili kao zvaničnu informaciju od naših partnera iz Terne jeste da sada ne postoje nikakve formalne prepreke da se projekat odvija kako je predviđeno. Prvi dio kabla je postavljen, a čim bude proizveden drugi dio i on će biti položen u more. Sadašnji plan predviđa da kabl bude u funkciji 2017. godine, istakao je Laketić. Što se tiče indirektnih benefita, crnogorski proizvođači obnovljive i neobnovljive električne energije će biti u prednosti u odnosu na ostale proizvođače, kaže Laketić i dodaje da će oni imati direktan pristup kablu. Takođe, ne moraju da prelaze nijednu granicu, jer se u određenim situacijama prekogranični prenosni sistem plaća. Biće konkurentniji od proizvođača iz regiona, a cjelokupni projekat bi trebalo da bude lokomotiva u smislu veće valorizacij e energetskih potencijala. Veća će biti i atraktivnost investiranja u energetiku Crne Gore sa ovim projektom, siguran sam, rekao je on.

Crna Gora će spremno dočekati energetski kabl iz Italije koji će, kako sada stvari stoje, biti u funkciji 2017. godine, potvrdio je u intervjuu Vikend novinama, predsjednik Odbora direktora Crnogorskog elektroprenosnog sistema CGES Dragan Laketić.

"Ono što smo mi dobili kao zvaničnu informaciju od naših partnera iz Terne jeste da sada ne postoje nikakve formalne prepreke da se projekat odvija kako je predviđeno. Prvi dio kabla je postavljen, a čim bude proizveden drugi dio i on će biti položen u more. Sadašnji plan predviđa da kabl bude u funkciji 2017. godine", istakao je Laketić.

Što se tiče indirektnih benefita, crnogorski proizvođači obnovljive i neobnovljive električne energije će biti u prednosti u odnosu na ostale proizvođače, kaže Laketić i dodaje da će oni imati direktan pristup kablu.

"Takođe, ne moraju da prelaze nijednu granicu, jer se u određenim situacijama prekogranični prenosni sistem plaća. Biće konkurentniji od proizvođača iz regiona, a cjelokupni projekat bi trebalo da bude lokomotiva u smislu veće valorizacij e energetskih potencijala. Veća će biti i atraktivnost investiranja u energetiku Crne Gore sa ovim projektom, siguran sam", rekao je on.

Laketić kaže ističe da se CGES potrudila da sebe zaštiti na način da ponuđač plati penale, ako ne završi u određenom roku.

"Rokove smo podesili shodno ugovoru koji smo imali sa Ternom i mi smo gledali da smanjimo rizik sa naše strane", kazao je on između ostalog.

Vrijednost imovine CGES-a u momentu potpisivanja ugovora bila je nešto oko 120 miliona eura, a vrijednost projekta je 100 miliona eura.

"To jeste bilo malo rizično, ali s obzirom na benefite i povjerenje koje nam je ponudila jedna od najvećih prenosnih kompanija u Evropi prihvatili taj rizik i ušli u projekat", zaključio je Laketić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik