Žene u Crnoj Gori i dalje slabo plaćene

Bez autora
Sep 27 2015

Kreiranje povoljnog poslovnog ambijenta, bolji pristup finansijama, obezbjeđivanje potrebnih znanja i vještina, promocija, motivacija i umrežavanje, kao i povećanje preduzetničke aktivnosti žena na nivo prosjeka Evropske unije (EU) iz 2013. su strateški prioriteti razvoja ženskog preduzetništva. Članovi Odbora ženskog preduzetništva Privredne komore (PKCG) su juče, pored Strategije razvoja ženskog preduzetništva, razmotrile teme klastera, istraživanje Obrazovanje žena u funkciji rodne ravnopravnosti u Crnoj Gori, kao i smjernice za stvaranje povoljnog ambijenta za žensko preduzetništvo u opštinama, piše Pobjeda.

Kreiranje povoljnog poslovnog ambijenta, bolji pristup finansijama, obezbjeđivanje potrebnih znanja i vještina, promocija, motivacija i umrežavanje, kao i povećanje preduzetničke aktivnosti žena na nivo prosjeka Evropske unije (EU) iz 2013. su strateški prioriteti razvoja ženskog preduzetništva.

Članovi Odbora ženskog preduzetništva Privredne komore (PKCG) su juče, pored Strategije razvoja ženskog preduzetništva, razmotrile teme klastera, istraživanje Obrazovanje žena u funkciji rodne ravnopravnosti u Crnoj Gori, kao i smjernice za stvaranje povoljnog ambijenta za žensko preduzetništvo u opštinama, piše Pobjeda.

Predsjednica Odbora, Slavica Striković, ocijenila je da strategija, koju je predstavila Ana Šebek iz Direkcije za razvoj malih i srednjih preduzeća, na kvalitetan način upotpunjuje normativni okvir ove veoma važne oblasti.

Šebek je predstavila set ključnih mjera za unaprjeđenje regulatornog ambijenta, bolji pristup finansijama, nefinansijsku podršku, obezbjeđenje potrebnih znanja i vještina, promovisanje, interesno i poslovno povezivanje preduzetnica.

U susret 9. Kongresu ženskog preduzetništva u okviru Foruma Jadransko-jonske regije, 19. i 20. oktobra u Udinama, koji će biti posvećen mogućnostima formiranja klastera ženskog preduzetništva govorila je rukovoditlac Sektora za analize i istraživanja PKCG, Nina Drakić.

Ona je kazala da su udruživanja u klastere otvaranje novih tržišta, jačanje odnosa kupaca i dobavljača, razmjena iskustava i podizanje nivoa znanja.

"Formiranje klastera treba da podstakne poboljšanje konkurentnosti proizvođača, podršku privredi u promociji njenih interesa, zatim inovativnosti članova klastera u cilju zadovoljenja opštih i kolektivnih potreba, ostvarenje pozitivnog uticaja na donošenje zakona i propisa, implementaciju novih tehnologija, postupaka i novih materijala u cilju dobijanja proizvoda po EU standardima", rekla je Drakić.

U Crnoj Gori su već osnovani klasteri proizvođača slatkovodne akvakulture, maslinovog ulja, vina, proizvođača i prerađivača metala, ICT i zdravstvenog turizma.

Rukovodilac Sektora obrazovanja PKCG, Mladen Perazić predstavio je istraživanje Obrazovanje žena u funkciji rodne ravnopravnosti u Crnoj Gori.

On je naglasio da je stepen obrazovanja žena i muškaraca u Crnoj Gori duže vrijeme izjednačen, te da bi trebalo da uslijede i jednake rodne šanse u zapošljavanju, imajući u vidu da je obrazovanje definisano kao najznačajniji faktor vertikalne mobilnosti i snažan instrument za prevenciju socijalne isključenosti.

"Međutim, podaci pokazuju da žene ne uspijevaju u istoj meri kao i muškarci da obezbijede kvalitetno zapošljavanje i uspješnu karijeru", naveo je Perazić.

Smjernice za stvaranje povoljnog ambijenta za žensko preduzetništvo u lokalnim zajednicama predstavila je načelnik Odjeljenja za rodnu ravnopravnost iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava, Biljana Pejović.

Cilj Smjernica je da kreatori lokalnih politika budu upoznati sa značajem ženskog preduzetništva, kako bi ekonomski potencijal ove grupe mogao biti u potpunosti iskorišćen rekla je Pejović i dodala da su najizraženiji problemi u razvoju ženskog preduzetništva na lokalnom nivou komplikovane i skupe procedure za registraciju preduzeća, nedovoljna koordinacija između nacionalnih institucija i opština, nepostojanje fondova za podršku preduzetnicama, kao ni olakšica za start-up biznise, nedovoljno savjetodavnih usluga za razvoj biznisa žena.

"Smjernice koje značajno mogu unaprijediti razvoj ženskog preduzetništva na lokalnom nivou su, među ostalima, formiranje službi za savjetodavnu pomoć, finansijske olakšice bar u prvim godinama rada, povećanje informisanosti kroz lokalne medije, savjetovanje i mentoring, razvoj regionalne i međunarodne saradnje i umrežavanje", navela je Pejović.

Potpredsjednica PKCG, Ljiljana Filipović je upoznala članove Odbora sa predstojećim kongresom u Udinama, kao i novembarskim sajmom preduzetništva u Ankari.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik