Minstarstvo finansija RS: Aneksima definisano povećanje akciza

Bez autora
Sep 27 2015

U osnovnim ugovorima za kredit za izgradnju autoputa Banjaluka - Doboj, u iznosu od 150 miliona evra, povećanje akciza bilo je definisano kao preporuka Evropske banke za obnovu i razvoj /EBRD/, dok je aneksima ugovora definisano kao uslov efektivnosti dodatnog zaduženja od 35 miliona evra, rečeno je Srni u Ministarstvu finansija Republike Srpske.Ističući da je lider NDP-a Dragan Čavić na konferenciji za novinare iznio neistine u vezi sa procedurom za kreditno zaduženje i izgradnju autoputa, iz Ministarstva navode da je prvobitna odluka o davanju saglasnosti za izdavanje garancije Srpske za kreditno zaduženje preduzeću "Autoputevi Republike Srpske" glasila na 150 miliona evra, a da je kasnije izvršena izmjena iznosa i cjelokupan iznos zaduženja sada iznosi 185 miliona evra...

U osnovnim ugovorima za kredit za izgradnju autoputa Banjaluka - Doboj, u iznosu od 150 miliona evra, povećanje akciza bilo je definisano kao preporuka Evropske banke za obnovu i razvoj /EBRD/, dok je aneksima ugovora definisano kao uslov efektivnosti dodatnog zaduženja od 35 miliona evra, rečeno je Srni u Ministarstvu finansija Republike Srpske.

Ističući da je lider NDP-a Dragan Čavić na konferenciji za novinare iznio neistine u vezi sa procedurom za kreditno zaduženje i izgradnju autoputa, iz Ministarstva navode da je prvobitna odluka o davanju saglasnosti za izdavanje garancije Srpske za kreditno zaduženje preduzeću "Autoputevi Republike Srpske" glasila na 150 miliona evra, a da je kasnije izvršena izmjena iznosa i cjelokupan iznos zaduženja sada iznosi 185 miliona evra.

U okviru odluke o davanju saglasnosti na izdavanje garancije, te odluke o njenoj izmjeni i dopuni, Narodna skupština ovlastila je ministra finansija da potpiše nekoliko ugovora.

Riječ je o Ugovoru o podršci zajmu između Srpske i EBRD-a, Supsidijarnom ugovoru o garanciji između BiH i Srpske, Ugovoru o regulisanju međusobnih prava i obaveza između Srpske i preduzeća "Autoputevi Republike Srpske", kao i anekse ovih ugovora koji su uslijedili sa povećanjem kreditnog zaduženja i pratećim povećanjem garancije, navode u Ministarstvu.

Iz Ministarstva poručuju da je Vlada Republike Srpske nastaviti da izvršava sve obaveze koje proizilaze iz ugovora sa međunarodnim finansijskim institucijama.

"Iako bi bilo pristojno da se gospodin Čavić izvini zbog neprimjernih optuživanja, mi to ne očekujemo, jer je sistem lažnih optužbi i diskvalifikacija postao uobičajeni način komuniciranja opozicije u Republici Srpskoj", kažu u Ministarstvu.

U Ministarstvu naglašavaju da nikada neće izaći izvan ustavom utvrđenih nadležnosti, te da će javnosti u Republici Srpskoj dostavljati samo tačne i provjerene informacije.

Čavić je juče na konferenciji za novinare u Banjaluci istakao da je Narodna skupština Republike Srpske 14. marta 2012. godine donijela odluku o kreditnom zaduženju za izgradnju autoputa od Banjaluke do Prnjavora na način da Vlada izda garanciju Javnom preduzeću "Autoputevi" od 150 miliona evra.

"Time se Vlada obavezala da će ona preuzeti izmirenje duga ukoliko javno preduzeće ne bude isplaćivalo dug. U toj odluci ne postoji nijedna riječ kojom se Vlada obavezuje da pokreće inicijativu za izmjenu akcize odnosno visine naknade za putarinu", naveo je Čavić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik