Javni sektor ne mari za preporuke revizora

Bez autora
Sep 27 2015

Glavna služba za reviziju javnog sektora RS upozorila je na slabu realizaciju preporuka revizora koje su u izvještajima uputili institucijama, ustanovama i javnim preduzećima u fondovima, uz ocjenu da se situacija kreće u lošem pravcu.Pod lupom revizora od septembra 2014. do kraja avgusta ove godine bilo je 67 institucija, javnih ustanova i preduzeća, lokalnih zajednica i drugih budžetskih korisnika. Na njihove adrese su otišle 543 preporuke, odnosno 149 više nego što ih je napisano od septembra 2013. do avgusta prošle godine.

Glavna služba za reviziju javnog sektora RS upozorila je na slabu realizaciju preporuka revizora koje su u izvještajima uputili institucijama, ustanovama i javnim preduzećima u fondovima, uz ocjenu da se situacija kreće u lošem pravcu.

Pod lupom revizora od septembra 2014. do kraja avgusta ove godine bilo je 67 institucija, javnih ustanova i preduzeća, lokalnih zajednica i drugih budžetskih korisnika. Na njihove adrese su otišle 543 preporuke, odnosno 149 više nego što ih je napisano od septembra 2013. do avgusta prošle godine.

Od 394 preporuke koje su date u izvještajima od 1. septembra 2013. do 31. avgusta 2014. godine još nije provjereno šta je sa 225, a u slučajevima u kojima je obavljena provjera pokazalo se da stanje nije onakvo kakvom su se nadali revizori. Provjerom 169 preporuka utvrđeno je da je sprovedeno 86 (50,89 odsto), 33 preporuke su sprovedene djelimično (19,53 odsto), dok nije sprovedeno 50 preporuka (29,59 odsto).

- U odnosu na raniji izvještajni period, za koji je utvrđeno da je u potpunosti sprovedeno 55 odsto, djelimično 25,56 odsto, a da 19,44 odsto preporuka nije realizovani, uočena su negativna kretanja u postupanju prema revizijskim preporukama na osnovu finansijskih revizija - ocijenjeno je u godišnjem izvještaju Glavne službe za reviziju javnog sektora.

Zbog takvog odnosa, revizori su podvukli da, kao ni ranijih godina, ne mogu biti zadovoljni stepenom realizacije preporuka. Ovog puta su upozorili da je u idućem periodu potrebno povući dodatne poteze.

- Treba preduzeti dodatne sistemske i koordinisane mjere i aktivnosti da bi stanje u finansijskoj disciplini u javnom sektoru bilo poboljšano - navedeno je u izvještaju.

Poseban revizorski tim provjeriće do kraja kalendarske godine status preostalih 255 preporuka. Glavni revizor RS Duško Šnjegota je rekao da će tek kada bude poznata sudbina svih preporuka znati kakva je konačna slika na terenu.

- Sada imamo procente za dio provjerenih preporuka. U cijelu priču u vezi sa već formiranim registrom preporuka uklapamo i posebni tim koji će raditi na tim pitanjima - rekao je Šnjegota očekujući da bi u konačnom zbiru procenat realizacije mogao da dostigne 60 odsto, a da bi djelimično realizovane preporuke i one koje nisu sprovedene mogle da uzmu po 20 odsto ukupnog "kolača".

Predsjednik Odbora za reviziju Narodne skupštine RS Slaviša Marković ocijenio je da revizorski izvještaji jasno ukazuju na to da stanje u javnom sektoru nije dobro i da pojedini subjekti iz godine u godinu ponavljaju greške.

- Situaciju dodatno usložnjava i činjenica da se niko ozbiljno ne bavi negativnim izvještajima koji po automatizmu idu nadležnim tužilaštvima. Do sada niko nije trpio posljedice zbog toga - rekao je Marković i naveo da će zatražili informacije od nadležnih institucija o tome šta je urađeno na osnovu revizorskih izvještaja.

Revizije učinka

Slaba realizacija preporuka uočena je i kada su u pitanju revizije učinka kojima su obuhvaćene oblasti upravljanja uslugama u predškolskom vaspitanju i obrazovanju, dostupnosti usluga iz oblasti radiologije, energetska efikasnost, prevencija od poplava te upravljanje vodovodnim sistemima.

Utvrđeno je da aktivnosti i mjere institucija javnog sektora u nekim područjima nisu dale rezultate u pogledu ostvarivanja strateških ciljeva i da koordinacija i komunikacija između institucija javnog sektora nije dovoljna. Revizori su ukazali i da nisu uspostavljeni registri i baze podataka kao veoma bitna osnova u procesu donošenja odluka i pokazatelj transparentnosti rada.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik