Za zapošljavanje osoba sa invaliditetom izdvojeno 500 miliona dinara

Bez autora
Sep 27 2015

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Aleksandar Vulin rekao je danas da je ove godine za zapošljavanje osoba sa invaliditetom Ministarstvo za rad izdvojilo 500 miliona dinara i da je u prvih osam meseci zabeležen rast zaposlenosti tih osoba za 39 odsto.Vulin je tokom posete Doma za dnevni boravak osoba ometenih u razvoju "Sunce" u selu Vodice kod Prokuplja naveo da se zaposlilo preko 2.000 osoba sa invaliditetom sa Nacionalne službe zapošljavanja, a 1.759 je prošlo obuku u toj službi.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Aleksandar Vulin rekao je danas da je ove godine za zapošljavanje osoba sa invaliditetom Ministarstvo za rad izdvojilo 500 miliona dinara i da je u prvih osam meseci zabeležen rast zaposlenosti tih osoba za 39 odsto.

Vulin je tokom posete Doma za dnevni boravak osoba ometenih u razvoju "Sunce" u selu Vodice kod Prokuplja naveo da se zaposlilo preko 2.000 osoba sa invaliditetom sa Nacionalne službe zapošljavanja, a 1.759 je prošlo obuku u toj službi.

On je ukazao da je ove godine učinjen iskorak u pogledu aktivnih mera zapošljavanja kojim je predviđeno zapošljavanje više od 7.000 osoba sa invaliditetom.

Do sada je odobreno 1.683, a prijavilo se više od 2.500, istakao je Vulin i pozvao poslodavce da se prijavljuju.

Ministar je poručio da ukoliko poslodavci imaju predrasuda, pa se zbog toga ne prijavljuju, onda se sa tim mora boriti čitavo društvo, jer niko ne može biti diskriminisan u 21. veku zbog svog invaliditeta.

Merama je pridviđeno da se izdvoji 20 odsto više sredstava za zapošljavanje osobe sa invaliditetom u odnosu kada se zapošljava osoba bez invaliditeta, pa je tako naknada kod samozapošljavanja 200.000 dinara, a kod novog zapošljavanja od 180.000 do 280.000 dinara, dodao je Vulin.

U Domu za dnevni boravak osoba ometenih u razvoju "Sunce" trenutno boravi 17 korisnika, a kapacitet bi mogao da bude proširen i do 60 korisnika, pa bi taj dom mogao da preraste i u regionalnu ustanovu.

Ministarstvo za rad je izdvojilo 375.000 dinara za plastenike, jedan je podignut, a drugi će biti urađen, u kome deca i osobe ometene u razvoju kroz radnu terapiju unapređuju kvalitet svog života.

Vulin je rekao da je Ministarstvo za rad ove godine izdvojilo 319 miliona dinara za udruženja i ovakve projekte.

On je zahvalio lokalnoj samoupravi i Topličkom okrugu na podršci koju pružaju domu, a direktor te ustanove Dragoslav Petrović zahvalio je ministru i donatorima na pomoći.

Proizvodi iz plastenika koriste se za pripremu obroka korisnika, u sklopu ustanove radi logoped sa savremenim logopednim setom, a korisnici izrađuju predmete narodne radinosti.

Osnivač doma je Udruženje obolelih od mišićnih i neuromišićnih bolesti iz Prokuplja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik