Inspekcijskim nadzorima otkriveno 56 radnika „na crno”

Bez autora
Sep 27 2015

Inspektorat za rad Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Vlade Republike Srbije je na teritoriji cele Srbije izvršio pojačane nadzore u zdravstvenoj delatnosti, kojima su bile obuhvaćene bolnice, medicinska i stomatološka praksa, kao i ostala zdravstvena zaštita.U saopštenju Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja navodi se da su nadzori izvršeni i u drugim delatnostima (ugostiteljskim objektima, frizerskim i kozmetičkim salonima, autoprevozničkim i zanatskim radnjama i pekarama).

Inspektorat za rad Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Vlade Republike Srbije je na teritoriji cele Srbije izvršio pojačane nadzore u zdravstvenoj delatnosti, kojima su bile obuhvaćene bolnice, medicinska i stomatološka praksa, kao i ostala zdravstvena zaštita.

U saopštenju Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja navodi se da su nadzori izvršeni i u drugim delatnostima (ugostiteljskim objektima, frizerskim i kozmetičkim salonima, autoprevozničkim i zanatskim radnjama i pekarama).

Ukupno je kontrolisano 292 poslodavca, a od 1.131 zatečenog lica na radu otkriveno je 56 radnika „na crno”, odnosno da poslodavci sa njima nisu zaključili ugovore o radu i nisu ih prijavili na obavezno socijalno osiguranje.

Najveći broj radnika „na crno” je zatečeno u optičarskoj radnji u Kraljevu, i to šest neprijavljenih lica, dok su u jednoj bolnici u Novom Sadu zatečena tri radnika bez rešenja.

Inspektori rada su doneli rešenja o otklanjanju utvrđene nepravilnosti i naložili su poslodavcima zasnivanje radnog odnosa sa zatečenim radnicima.

Zbog prekršaja u oblasti radnih odnosa, inspektori su podneli 27 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka protiv pravnog i odgovornog lica, odnosno protiv preduzetnika, dok su u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu podneli 12 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka.

Takođe, zbog utvrđenih prekršaja za koje je predviđena novčana kazna u fiksnom iznosu, izdato je sedam prekršajnih naloga.

Inspekcija rada je donela i 117 rešenja sa nalozima za otklanjanje utvrđenih nedostataka u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu, kao i 60 rešenja sa nalozima za otklanjanje utvrđenih nepravilnosti u oblasti radnih odnosa.

Doneto je i osam rešenja o zabrani rada na radnom mestu zbog neosposobljenosti zaposlenih za bezbedan i zdrav rad, dodaje se u saopštenju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik