„Gugl“ slavi 17. rođendan!

Bez autora
Sep 27 2015

Najpoznatiji internet pretraživač danas proslavlja 17. godišnjicu početka potrage za željenim stranama. Tokom godina, rođendan Gugla se menjao. Trenutno se slavi 27. septembar, a tačna godina „rođenja“ ovog pretraživača zavisi od toga kako posmatramo stvari...U leto 1995. godine, osnivači „Gugla“, Leri Pejdž i Sergej Brin upoznali su se na „Stanfordu“. Već u januaru sledeće godine, počeli su da rade na novom pretraživaču pod nazivom BackRub, koji je koristio inovativni pristup pri pronalaženju stranica - u fokusu je bila važnost traženih stranica.

Najpoznatiji internet pretraživač danas proslavlja 17. godišnjicu početka potrage za željenim stranama.

Tokom godina, rođendan Gugla se menjao. Trenutno se slavi 27. septembar, a tačna godina „rođenja“ ovog pretraživača zavisi od toga kako posmatramo stvari...

U leto 1995. godine, osnivači „Gugla“, Leri Pejdž i Sergej Brin upoznali su se na „Stanfordu“.

Već u januaru sledeće godine, počeli su da rade na novom pretraživaču pod nazivom BackRub, koji je koristio inovativni pristup pri pronalaženju stranica - u fokusu je bila važnost traženih stranica.

Pretraživač je ubrzo preimenovan u Gugl (Google), dok je algoritam koji je koristio nazvan PageRank.

Veb domen www.google.com registrovan je 1997. godine, ali je Gugl počeo da radi tek u septembru 1998. godine. Iako je 7. septembar dan kada je Gugl počeo da pretražuje, 27. septembar je uzet za rođendan.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik