Za svaku transakciju veću od 200 KM mora postojati dokaz

Bez autora
Sep 29 2015

Svaki iznos veći od 200 KM koji poslovni subjekt isplaćuje fizičkoj osobi po novoj uredbi koja određuje uslove i način plaćanja između učesnika u platnom prometu u gotovom novcu, moraće se knjižiti i prikazati kroz knjigovodstvene papire.Ova odluke koju je donijela Vlada FBiH, pravne osobe, s obzirom da moraju voditi blagajničko poslovanje, nemaju ograničenja u smislu visine novca koji se drži u blagajni, visine isplate i visine naplate. U obavljanju djelatnosti poslovni subjekti mogu plaćati gotovim novcem, odnosno vršiti isplate sa svog računa za isplate penzija, primanja iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite i civilnih žrtava rata i druga davanja fizičkim osobama iz oblasti socijalne i dječje zaštite.

Svaki iznos veći od 200 KM koji poslovni subjekt isplaćuje fizičkoj osobi po novoj uredbi koja određuje uslove i način plaćanja između učesnika u platnom prometu u gotovom novcu, moraće se knjižiti i prikazati kroz knjigovodstvene papire.

Ova odluke koju je donijela Vlada FBiH, pravne osobe, s obzirom da moraju voditi blagajničko poslovanje, nemaju ograničenja u smislu visine novca koji se drži u blagajni, visine isplate i visine naplate.

U obavljanju djelatnosti poslovni subjekti mogu plaćati gotovim novcem, odnosno vršiti isplate sa svog računa za isplate penzija, primanja iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite i civilnih žrtava rata i druga davanja fizičkim osobama iz oblasti socijalne i dječje zaštite.

Također se može isplatiti akontacija putnih troškova i dnevnici za službena putovanja, isplate naknada i drugih primanja koja se ne smatraju dohotkom i ne podliježu oporezivanju skladno propisima koji regulišu porez na dohodak, otkup poljoprivrednih proizvoda, šumskih plodova, ljekovitog bilja, industrijskih i drugih sekundarnih sirovina od fizičke osobe, isplata štete fizičkoj osobi po osnovi osiguranja imovine i osoba ako njihov pojedinačni iznos ne prelazi 300 KM.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik