Racionalizacija javnog sektora u skladu sa utvrđenim kriterijumima

Bez autora
Sep 29 2015

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da će se racionalizacija javne uprave sprovesti u skladu sa Zakonom o načinu određivanja maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru, koji omogućava da se taj posao uradi sa najmanje štete, uz poboljšanje kvaliteta državnih usluga.U saopštenju izdatom povodom pitanja da li pomenuti zakon primorava na penzionisanje svih onih koji u ovoj godini ispunjavaju uslove za penziju, a naročito žena, navodi se da ovaj zakon sam po sebi ne propisuje način uštede, ali odgovornim rukovodiocima omogućava da se javna uprava racionalizuje sa najmanje moguće štete, čak i sa mogućim poboljšanjima, po kvalitet usluga koje država pruža.

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da će se racionalizacija javne uprave sprovesti u skladu sa Zakonom o načinu određivanja maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru, koji omogućava da se taj posao uradi sa najmanje štete, uz poboljšanje kvaliteta državnih usluga.

U saopštenju izdatom povodom pitanja da li pomenuti zakon primorava na penzionisanje svih onih koji u ovoj godini ispunjavaju uslove za penziju, a naročito žena, navodi se da ovaj zakon sam po sebi ne propisuje način uštede, ali odgovornim rukovodiocima omogućava da se javna uprava racionalizuje sa najmanje moguće štete, čak i sa mogućim poboljšanjima, po kvalitet usluga koje država pruža.

Proces racionalizacije sprovodi se po treći put u Srbiji, ali po prvi put postoji način i čvrsta namera da se to radi promišljeno, vodeći računa kako o potrebi da se sačuva i unapredi kapacitet države da pruža usluge, tako i da se minimizuju socijalne posledice.

U članu 20 ovog zakona propisuje se da se penzionišu oni koji za to imaju navršene uslove, osim ukoliko postoji potreba za datim radnim mestom i daljim angažovanjem zaposlenog radi kontinuiteta procesa rada.

U tom slučaju, sporazumni nastavak rada je dozvoljen, pri čemu ovo zakonsko rešenje ne treba shvatiti tako da penzionisanje zaposlenih protiv njene/njegove volje predstavlja osnov za novo zapošljavanje.

Ukoliko postoji pak, mogućnost da se nečijim penzionisanjem spreči da neko drugi, istih kvalifikacija i stručnog znanja, ostane bez posla i bez penzije—socijalno je odgovorno da se tako i učini.

S tim u vezi, Ministarstvo je u više navrata uputilo jasnu poruku javnosti i socijalno-ekonomskim partnerima i u komunikaciji sa drugim državnim organima.

Zakon o načinu određivanja maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru ne diskriminiše, čak se ni ne bavi bilo kakvim ličnim karakteristikama ili kvalitetima zaposlenih.

Uslovi za penziju propisani su drugim zakonima, kao što je Zakon o penzijsko-invalidskom osiguranju ili posebni zakoni kojima se regulišu specifični uslovi rada u policiji, visokom obrazovanju i slično.

Činjenica je da, s obzirom na važeće zakone, član 20 najviše pogađa žene između 60,5 i 65 godina života, ali pogađa i značajan broj zaposlenih sa beneficiranim radnim stažom—najčešće muškaraca.

Zakon omogućava i podstiče na promišljeno i odgovorno ponašanje poslodavaca, ali ne može da zameni njihovu odgovornost i posvećenost.

U prethodnim racionalizacijama sistem se zasnivao, a poslodavci tolerisali, da se kroz dobrovoljne otpremnine i penzionisanje uprazne mnoga neophodna radna mesta. Taj pristup ostavio je upravu desetkovanom— na primer u inspekcijama.

Ovog puta zakon daje više podsticaja poslodavcima da reorganizuju rad, procene koji stručni profili nedostaju da bi se rad unapredio i modernizovao, kao i gde je višak zaposlenih i na kojim radnim mestima.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik