Njihovi solarni moduli postali su hit u svijetu a u planu je i povećanje broja zaposlenih

Bez autora
Sep 30 2015

Tvrtka Solvis je jedini hrvatski proizvođač solarnih modula za proizvodnju električne energije iz sunčeve svjetlosti. U gradnju tvornice uloženo je oko 45 milijuna kuna, a s proizvodnja je krenula 2009. Tvrtka je u počecima imala oko 40 radnika, a danas je u Solvisu zaposleno 140 radnika. Solvis se orijentirao na razvoj tehnologije i proizvodnju visokokvalitetnih panela zbog čega je tvrtka postala prepoznatljiva na stranom tržištu. Za stvaranje novih zelenih radnih mjesta bitno je da imamo i da potičemo tvrtke poput Solvisa koje svoj razvoj temelje na visokoj tehnologiji koja manje onečišćuje. Solvis proizvodi solarne module za proizvodnju električne energije i 90% prihoda ostvaruje na stranim tržištima. Tvrtka ima u planu sagraditi i fotonaponsku elektranu iz koje bi proizvodila električnu energiju potrebnu za vlastiti rad za što će dobiti državne poticaje, izjavio je nakon današnjeg obilaska varaždinske tvrtke Solvis ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović.

Tvrtka Solvis je jedini hrvatski proizvođač solarnih modula za proizvodnju električne energije iz sunčeve svjetlosti. U gradnju tvornice uloženo je oko 45 milijuna kuna, a s proizvodnja je krenula 2009. Tvrtka je u počecima imala oko 40 radnika, a danas je u Solvisu zaposleno 140 radnika. Solvis se orijentirao na razvoj tehnologije i proizvodnju visokokvalitetnih panela zbog čega je tvrtka postala prepoznatljiva na stranom tržištu.

„Za stvaranje novih zelenih radnih mjesta bitno je da imamo i da potičemo tvrtke poput Solvisa koje svoj razvoj temelje na visokoj tehnologiji koja manje onečišćuje. Solvis proizvodi solarne module za proizvodnju električne energije i 90% prihoda ostvaruje na stranim tržištima. Tvrtka ima u planu sagraditi i fotonaponsku elektranu iz koje bi proizvodila električnu energiju potrebnu za vlastiti rad za što će dobiti državne poticaje“ – izjavio je nakon današnjeg obilaska varaždinske tvrtke Solvis ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović.

Fond za zaštitu okoliše i energetsku učinkovitost sufinancirao je pokretanje tvrtke sa milijun kuna. U Fondu se trenutno priprema i ugovor za sufinanciranje gradnje fotonaponske elektrane vrijedne 430.000 kuna iz koje bi se proizvodila električna energija za tvrtku.

„Ove godine realiziramo dva projekta obnovljivih izvora energije. U turističkom sektoru raspisali smo javni poziv za vlasnike hotela, kampova, apartmana i ugostiteljskih objekata za ugradnju solara. Za poslovni sektor i javne ustanove raspisali smo javni natječaj za sufinanciranje projekata obnovljivih izvora energije te smo odobrili 67 projekata. Zbog kvalitete i brojnosti projekata inicijalnih 18 milijuna kuna poticaja za taj natječaj povećali smo na 46 milijuna“ – izjavio je direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Sven Müller.

Tim projektima poslovnom sektoru omogućuju se poslovne uštede, tvrtke postaju konkurentnije, stvaraju se preduvjeti za nova zelena radna mjesta, smanjuju se emisije CO2 i ovisnost o klasičnim energentima. Projektima poticanja korištenja obnovljivih izvora energije stvaraju se i preduvjeti za rast potražnje za proizvodima tvrtki poput Solvisa.

„Lani smo ostvarili prihode od 90 milijuna kuna, a ove godine prihodi će porasti na 160 milijuna. Naše solarne module izvozimo u 14 zemalja EU, Ujedinjene Arapske Emirate, Egipat i Južnoafričku Republiku. Oko 10% prihoda ostvarujemo i na domaćem tržištu te očekujemo da će potražnja za našim proizvodima porasti i zbog poticanja projekata obnovljivih izvora energije“ – izjavio je predsjednik Uprave Solvisa Stjepan Talan.

U Solvisu za tri do pet godina planiraju udvostručiti proizvodnju i povećati broj zaposlenika za 30 do 50%.  Ugradnja solarnih modula je isplativa jer imaju zagarantirani rok trajanja od 25 godina. Za jednu obiteljsku kuću u kojoj živi četveročlana obitelj dovoljan je manji sustav koji stoji oko 30.000 kuna, a uštedama na energentima ta se investicija može vratiti i za 8 godina.

U sklopu ovogodišnjeg javnog poziva za energetsku obnovu obiteljskih kuća, kojeg je bio raspisao Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, građani su se mogli javiti i za ugradnju sustava obnovljivih izvora energije. Stiglo je više od 12.000 zahtjeva građana, trenutno je odobreno više od 7500 projekata, među kojima je i ugradnja 321 solara.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik