Novim Zakonom o plaćama ostvarit će se uštede od 700.000 KM

Bez autora
Sep 30 2015

Skupština Tuzlanskog kantona usvojila je Zakon o plaćama i naknadama izabranih dužnosnika, nosilaca izvršnih funkcija i savjetnika u organima zakonodavne i izvršne vlasti Tuzlanskog kantona po skraćenom postupku sa 27 glasova za i jednim suzdržanim. I pozicija i opozicija zakonodavnog tijela TK je glasala za smanjenje plaća.Premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić istakao je da je ovo prvi zakon ovakve vrste u Federaciji BiH koji na jedinstven način uređuje plaće izabranim dužnosnicima. Navodi da je ovim zakonom oduzeta autonomija zastupnicima u Skupštini da sami uređuju svoja primanja, a koja su novim zakonom ograničena.

Skupština Tuzlanskog kantona usvojila je Zakon o plaćama i naknadama izabranih dužnosnika, nosilaca izvršnih funkcija i savjetnika u organima zakonodavne i izvršne vlasti Tuzlanskog kantona po skraćenom postupku sa 27 glasova za i jednim suzdržanim. I pozicija i opozicija zakonodavnog tijela TK je glasala za smanjenje plaća.

Premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić istakao je da je ovo prvi zakon ovakve vrste u Federaciji BiH koji na jedinstven način uređuje plaće izabranim dužnosnicima.

Navodi da je ovim zakonom oduzeta autonomija zastupnicima u Skupštini da sami uređuju svoja primanja, a koja su novim zakonom ograničena.

Dodaje da je Tuzlanski kanton na sedmom mjestu u FBiH po visini plaća zvaničnika u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti.

Novim Zakonom o plaćama i naknadama izabranih dužnosnika, nosilaca izvršnih funkcija i savjetnika u organima zakonodavne i izvršne vlasti Tuzlanskog kantona samo na primanjima zastupnika uštedjet će se 150.000 KM iz budžeta kantona, što je prema njegovim riječima 15 posto, dok se očekuju ukupne uštede 700.000 KM, kada se uzmu u obzir plaće svih koji su obuhvaćeni ovim zakonom.

Najavio je razgovore sa Sindikatima radnika iz domena budžetskih korisnika, jer se očekuje smanjenje plaća svim budžetskim korisnicima, iako, kako tvrdi Gutić, to sve ne može nadoknaditi 100 miliona deficita budžeta kantona, već je ovaj potez, kako kaže, moralna društvena odgovornost.

Predsjednik kluba zastupnika SBB-a u Skupštini TK Fuad Hadžimehmedović imao je primjedbe na navedeni zakon, iako je klub ove opozicione političke opcije u zakonodavnom tijelu TK podržao novi Zakon.

Hadžimehmedović smatra da se trebaju smanjiti plaće zvaničnicima u izvršnoj vlasti, jer kako navodi, osnovica plaće premijera TK je veća od osnovice plaće premijera FBiH.

“Skupština je danas pokazala dobru volju, svjedočimo da je skoro jednoglasno usvojen novi zakon, samo jedan zastupnik je bio suzdržan, ukinuli smo sva skupštinska radna tijela koja su sada bila plaćana, i počinju uštede” izjavio je predsjednik Skupštine TK Senad Alić.

Ocijenio je da su nova primanja zastupnika realna.

Zastupnica u Skupštini TK i delegatkinja u Domu naroda Parlamenta FBiH Lejla Didik Sarajlić bila je suzdržana na glasanju o ovom Zakonu.

Novim zakonom plaće direktora javnih ustanova i preduzeća kojima je osnivač vlada ili skupština neće iznositi više od plaće ministra, osim Univerziteta i Univerzitetsko kliničkog centra.

Prema novom zakonu predsjednik Skupštine TK će imati plaću 3.200 KM i paušal kao zastupnici, bez prava na nadoknadu u radu kolegija, u ukupnom iznosu oko 4.300, a do sada su njegova primanja iznosila 5.060 KM.
Prema novom zakonu predsjednik Skupštine TK će imati plaću 3.200 KM i paušal kao zastupnici, bez prava na nadoknadu u radu kolegija, u ukupnom iznosu oko 4.300, a do sada su njegova primanja iznosila 5.060 KM.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik