Firme vjerne bankama, javni sektor na berzi

Bez autora
Sep 30 2015

Broj i vrijednost emisija hartija od vrijednosti u Srpskoj opada, a ovaj model finansiranja posebno slabo koristi privreda, koja se radije odlučuje na uzimanje zajmova kod banaka. Stručnjaci kažu da se usljed nerazvijenog korporativnog upravljanja, netransparentnog poslovanja velikog broja firmi i blagog pada kamatnih stopa na kredite koje im nude banke, preduzeća teško odlučuju za emisiju hartija od vrijednosti. S druge strane dominantnu ulogu u emisiji hartija od vrijednosti ima javni sektor kroz izdavanje obveznica i trezorskih zapisa. Podaci Centralnog registra hartija od vrijednosti pokazuju da je u prvom polugodištu obavljeno 17 emisija. Nominalna vrijednost emitovanih hartija iznosila je 217,11 miliona KM. U istom periodu 2014. godine realizovano je 26 emisija vrijednih 332,61 milion KM. Direktor Banjalučke berze Milan Božić kaže da struktura emitovanih hartija od vrijednosti nije zadovoljavajuća, jer preduzeća ne koriste prednosti prikupljanja kapitala kroz emisije hartija od vrijednosti.

Broj i vrijednost emisija hartija od vrijednosti u Srpskoj opada, a ovaj model finansiranja posebno slabo koristi privreda, koja se radije odlučuje na uzimanje zajmova kod banaka.

Stručnjaci kažu da se usljed nerazvijenog korporativnog upravljanja, netransparentnog poslovanja velikog broja firmi i blagog pada kamatnih stopa na kredite koje im nude banke, preduzeća teško odlučuju za emisiju hartija od vrijednosti. S druge strane dominantnu ulogu u emisiji hartija od vrijednosti ima javni sektor kroz izdavanje obveznica i trezorskih zapisa.

Podaci Centralnog registra hartija od vrijednosti pokazuju da je u prvom polugodištu obavljeno 17 emisija. Nominalna vrijednost emitovanih hartija iznosila je 217,11 miliona KM. U istom periodu 2014. godine realizovano je 26 emisija vrijednih 332,61 milion KM.

Direktor Banjalučke berze Milan Božić kaže da struktura emitovanih hartija od vrijednosti nije zadovoljavajuća, jer preduzeća ne koriste prednosti prikupljanja kapitala kroz emisije hartija od vrijednosti.

- Za razliku od razvijenih zemalja situacija u Srpskoj je znatno drugačija jer firme posežu za emisijom dužničkih hartija od vrijednosti tek kada izgube povjerenje bankarskog sektora. Očekujemo da će situacija biti značajno izmijenjena, jer se kapaciteti za zaduživanje smanjuju, a sve više firmi ne ispunjava uslove za kreditna zaduženja kod banaka - kaže Božić.

On dodaje da firme koje namjeravaju da se finansiraju putem berze moraju više pažnje posvetiti izgradnji poslovne reputacije da bi pridobili povjerenje potencijalnih investitora.

- Emitovanje dužničkih hartija od vrijednosti povećava kredibilitet firme i osigurava odobravanje kredita po povoljnijim uslovima, a prikupljanje kapitala iz nekoliko različitih izvora osigurava smanjenje rizika od gubitaka u slučajevima unutrašnjih i spoljnih kriza - kaže Božić.

Direktor brokerske kuće "Advantis broker" Banjaluka Branko Kecman kaže da je veliki broj preduzeća promijenio organizacionu strukturu i iz akcionarskog prešao u društvo sa ograničenom odgovornošću, što je dovelo i do smanjenja nominalne vrijednosti emitovanih hartija od vrijednosti.

- Neznatan pad kamatnih stopa na kredite privredi smanjio je i broj emisija, jer većina vlasnika firmi smatra da su zaduženja kod banaka jednostavnija i jeftinija od emisije dužničkih hartija od vrijednosti - smatra Kecman.

Prvu inicijalnu javnu ponudu akcija u BiH putem Banjalučke berze realizovalo je preduzeće "Fratelo trejd" iz Banjaluke 2008. godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik