Herceg Novi da bude luka za kruzere

Bez autora
Oct 01 2015

Kapaciteti gradske luke u Herceg Novom moraju se poboljšati i proširiti, bi ona mogla postati međunarodna luka za prihvat kruzera. Sekretar za prostorno planiranje, izgradnju, komunalne djelatnosti i zaštitu životne sredine Opštine Herceg Novi, Mladen Kadić, smatra da skoro potpuno odsustvo zarade od nautičkog turizma nije u skladu sa geografskim prostorom i ekonomskim životom grada. Vrlo mali broj plovila koje borave u luci predstavlja gotovo nebitnu stavku za budžet i život grada, što je nepojmljivo. Od Gradske luke potrebno je napraviti marinu za prihvat 200 do 250 jahti, a mulo produžiti u dubinu zarad prihvata kruzera. Tim prije što u svim razgovorima koje imamo sa nautičarima, ali i ljudima koji se bave ovom oblašću, svaki ulazak kruzera u zaliv je na granici incidenta zbog komplikovanog prolaza velikih brodova kroz tjesnac, ističe Kadić.

Kapaciteti gradske luke u Herceg Novom moraju se poboljšati i proširiti, bi ona mogla postati međunarodna luka za prihvat kruzera.

Sekretar za prostorno planiranje, izgradnju, komunalne djelatnosti i zaštitu životne sredine Opštine Herceg Novi, Mladen Kadić, smatra da skoro potpuno odsustvo zarade od nautičkog turizma nije u skladu sa geografskim prostorom i ekonomskim životom grada.

"Vrlo mali broj plovila koje borave u luci predstavlja gotovo nebitnu stavku za budžet i život grada, što je nepojmljivo. Od Gradske luke potrebno je napraviti marinu za prihvat 200 do 250 jahti, a mulo produžiti u dubinu zarad prihvata kruzera. Tim prije što u svim razgovorima koje imamo sa nautičarima, ali i ljudima koji se bave ovom oblašću, svaki ulazak kruzera u zaliv je na granici incidenta zbog komplikovanog prolaza velikih brodova kroz tjesnac", ističe Kadić za Radio Jadran.

On misli da Herceg Novi kao grad na ulazu u Boku ima šansu koja se ne smije propustiti, stoga je i značajna izrada PUP-a i Prostornog plana posebne namjene obalnog područja, koji će odrediti smjernice razvoja Herceg Novog do 2030. godine.

Ipak, Prostorni plan posebne namjene za obalno područje je strateški dokument koji radi Vlada Crne Gore i on ne predviđa novsku Luku kao međunarodnu nego je ostavlja kao luku lokalnog karaktera. Nije predviđen ni ulazak Herceg Novog u energetski sektor. Stoga će iz Sekretarijata poslati primjedbe na prednacrt ovog dokumenta.

"Biće uključena i javnost Herceg Novog, jer dokument treba da bude razvojni, a ne nikako da blokira razvoj", smatara Kadić.

Inače, kameno gradsko mulo, dugo 180 metara je 2005. godine, zajedničkim radom hercegnovske Opštine, JP Morsko dobro i Agencije za razvoj i izgradnju rekonstruisano. Predviđeno je za prihvat jahti i turističkih brodova do 60 metara dužine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik