Intervencija HNB-a radi zaštite tečaja kune

Bez autora
Oct 01 2015

Hrvatska narodna banka intervenirala je na deviznom tržištu prodavši bankama 268,3 milijuna eura po prosječnom tečaju od 7,638161 kunu, čime je iz financijskog sustava povučeno 2,05 milijardi kuna. Riječ je o trećoj deviznoj intervenciji HNB-a u ovoj godini - prva je provedena 22. siječnja, a druga 20. veljače. I tada je HNB prodavao eure. Središnja banka današnjom deviznom intervencijom nastoji zaustaviti slabljenje kune prema euru koje traje već neko vrijeme. Srednji tečaj eura na tečajnici od srijede, koja se primjenjuje od četvrtka, iznosi 7,646676 kuna, što je najviši tečaj eura od 26. ožujka ove godine. Također, kuna je na današnjoj tečajnici oslabila prema švicarskom franku za 0,41% pa je srednji tečaj franka, nakon tjedan dana, ponovno iznad razine od 7 kuna i iznosi 7,009511 kuna.

Hrvatska narodna banka intervenirala je na deviznom tržištu prodavši bankama 268,3 milijuna eura po prosječnom tečaju od 7,638161 kunu, čime je iz financijskog sustava povučeno 2,05 milijardi kuna.

Riječ je o trećoj deviznoj intervenciji HNB-a u ovoj godini - prva je provedena 22. siječnja, a druga 20. veljače. I tada je HNB prodavao eure.

Središnja banka današnjom deviznom intervencijom nastoji zaustaviti slabljenje kune prema euru koje traje već neko vrijeme. Srednji tečaj eura na tečajnici od srijede, koja se primjenjuje od četvrtka, iznosi 7,646676 kuna, što je najviši tečaj eura od 26. ožujka ove godine. Također, kuna je na današnjoj tečajnici oslabila prema švicarskom franku za 0,41% pa je srednji tečaj franka, nakon tjedan dana, ponovno iznad razine od 7 kuna i iznosi 7,009511 kuna.

Također, Hrvatska narodna banka u srijedu je na obratnoj repo aukciji prihvatila sve ponude banaka u iznosu od 1,188 milijardi kuna, po fiksnoj repo stopi od 0,80%. To podrazumijeva kupnju vrijednosnih papira od strane HNB-a, uz istodobnu obvezu njihove prodaje na ugovoreni dan. Datum reotkupa je 7. listopada ove godine.

Taj potez se očekivao, a usmjeren je na stabilizaciju odnosno smanjenje kamatnih stopa te njihov povratak ka nižim razinama, kao i na osiguranje likvidnosti bankama za nadolazeću konverziju CHF kredita u eure i usklađivanje valutnih pozicija, kaže Zrinka Živković Matijević, direktorica Direkcije za ekonomska istraživanja Raiffeisenbank Austria.

Analitičari nekoliko banaka početkom tjedna su upozorili kako je financijsko tržište reagiralo na skorašnju primjenu zakonskog rješenja za konverziju kredita vezanih uz švicarski franak (CHF) u eurske slabljenjem kune prema euru i rastom kamatnih stopa na najvišu razinu u posljednjih 27 mjeseci.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik