Beograd: „Šalter za preduzetništvo” otvoren u Opštini Čukarica

Bez autora
Oct 01 2015

Pomoćnk gradonačelnika Beograda Borko Milosavljević i gradska sekretarka za privredu Tijana Maljković prisustvovali su danas u zgradi Opštine Čukarica otvaranju „Šaltera za preduzetništvo”. Milosavljević je istakao da je treći šalter koji je otvoren u ove svrhe na teritoriji prestonice rezultat saradnje Grada Beograda, lokalne samouprave i Privredne komore Beograda.Jedan od osnovnih ciljeva Grada Beograda je da pospeši rad malih i srednjih preduzeća i preduzetnika, a otvaranje ovakvog šaltera jeste prvi korak ka tom cilju. Pored same želje i ideje, potrebno je da se dođe i do realizacije, a ovakvim šalterom omogućavamo građanima Čukarice da na jednom mestu dobiju sve relevantne podatke za budući biznis, istakao je Milosavljević.

Pomoćnk gradonačelnika Beograda Borko Milosavljević i gradska sekretarka za privredu Tijana Maljković prisustvovali su danas u zgradi Opštine Čukarica otvaranju „Šaltera za preduzetništvo”.

Milosavljević je istakao da je treći šalter koji je otvoren u ove svrhe na  teritoriji prestonice rezultat saradnje Grada Beograda, lokalne samouprave i Privredne komore Beograda.

Jedan od osnovnih ciljeva Grada Beograda je da pospeši rad malih i srednjih preduzeća i preduzetnika, a otvaranje ovakvog šaltera jeste prvi korak ka tom cilju. Pored same želje i ideje, potrebno je da se dođe i do realizacije, a ovakvim šalterom omogućavamo građanima Čukarice da na jednom mestu dobiju sve relevantne podatke za budući biznis, istakao je Milosavljević.

On je podsetio da je u prošlosti ulagano mnogo sredstava u ovu oblast, ali zbog grešaka u tom procesu nije u značajnoj meri popravljena uloga malih i srednjih preduzeća u društvu, kakvu, na primer, imaju u Budimpešti ili Beču.

Ta su preduzeća u prošlosti osnivana, ali nisu bila u stanju da prebole „dečije bolesti”, jer nisu imala adekvatnu podršku sistema. Pored institucionalne podrške, Grad Beograd planira i određeni vid podsticajnih sredstava, ali i promenu koncepta poslovanja koju smo nedavno prezentovali na forumu „Beogradski investicioni dani”. To znači da se mala i srednja preduzeća povezuju sa velikim privrednim subjektima, uspostavljaju se kooperantski odnosi, ali i podstiču instrukcija i edukacija, najavio je pomoćnik gradonačelnika.

U narednom periodu, cilj gradskog Sekretarijta za privredu, kao resornog u ovoj oblasti, jeste da svaka opština u Beogradu dobije  „šalter za preduzetništvo”, najavila je Maljkovićeva. Ona je podsetila da je taj sekretarijat, takođe osnovao Savet za zapošljavanje, upravo da bi se pomoglo preduzetnicima u prevazilaženju problema.

Ove godine je sekretarijat pokrenuo radionice pod nazivom „Informacijom i znanjem do cilja”, zatim smo učestvovali u organizaciji Sajma za zapošljavanje i foruma „Beogradski investicioni dani”. U narednom periodu biće prezentovan akcioni plan u kome će se za naredne tri godine predočiti različiti oblici subvencija za mala i srednja preduzeća, podsticaji za zapošljavanje osoba sa invaliditetom i samozapošljavanje – najavila je gradska sekretarka.

Predsednik opštine Čukarica Srđan Kolarić je izrazio zadovoljstvo što će od danas svi privredni subjekti sa ove opštine, kao i oni koji to žele da postanu, moći sve da obave na jednom mestu, i izrazio nadu da će na taj način biti poboljšan rad privrednika sa opštine Čukarica.

Predsednik Privredne komore Beograda Milivoje Miletić je dodao da je otvaranje šaltera pionisrki korak u ovom segnetnu, imajući u vidu način organizovanja i tretiranja malih i srednjih preduzeća, a koji uključuje partnerski odnos između poslovnih zajednica, lokalnih samouprava i države.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik