Makroekonomisti očekuju nastavak rasta potrošnje

Bez autora
Oct 04 2015

Državni zavod za statistiku objavit će u petak prvu procjenu prometa u trgovini na malo u kolovozu, a makroekonomisti očekuju nastavak rasta potrošnje već 13. mjesec zaredom, ali sporiji nego mjesec dana prije. Četiri makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, u prosjeku očekuju rast potrošnje u kolovozu za 3 posto u odnosu na isti lanjski mjesec. Njihove procjene rasta kreću se u rasponu od 2,2 do 3,9 posto. Pokažu li se procjene točnima, bio bi to sporiji rast nego u srpnju, kada je promet u trgovini na malo skočio 4,5 posto, najviše od rujna 2007. godine. No, time bi se nastavio višemjesečni trend pozitivnih kretanja, s obzirom da je pad potrošnje posljednji puta zabilježen u srpnju 2014. godine.

Državni zavod za statistiku objavit će u petak prvu procjenu prometa u trgovini na malo u kolovozu, a makroekonomisti očekuju nastavak rasta potrošnje već 13. mjesec zaredom, ali sporiji nego mjesec dana prije.

Četiri makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, u prosjeku očekuju rast potrošnje u kolovozu za 3 posto u odnosu na isti lanjski mjesec. Njihove procjene rasta kreću se u rasponu od 2,2 do 3,9 posto.

Pokažu li se procjene točnima, bio bi to sporiji rast nego u srpnju, kada je promet u trgovini na malo skočio 4,5 posto, najviše od rujna 2007. godine.

No, time bi se nastavio višemjesečni trend pozitivnih kretanja, s obzirom da je pad potrošnje posljednji puta zabilježen u srpnju 2014. godine.

Rast potrošnje 13 mjeseci zaredom nije zabilježen još od 2007., dvije godine prije početka šestogodišnje recesije.

"Daljnji rast realnih neto plaća, potaknut izmjenama u sustavu oporezivanja dohotka, te deflatorni pritisci, kao i pozitivni trendovi u turizmu, trebali bi rezultirati nastavkom pozitivnog trenda u sektoru maloprodaje", navodi jedan od makroekonomista u anketi Hine.

No, smatra da bi visoka lanjska statistička baza mogla dovesti do nešto sporijeg rasta prometa u trgovini na malo nego mjesec dana prije.

Rast potrošnje posljednjih mjeseci zahvaljuje se poreznim promjenama početkom ove godine, koje su potaknule rast plaća, kao i rekordnoj turističkoj sezoni.

Današnji podatak je važan jer će pokazati je li nastavljeno jačanje prometa u trgovini na malo u trećem tromjesečju, nakon što je u prethodnom kvartalu porastao otprilike 2,5 posto na godišnjoj razini.

Jačanje osobne potrošnje bio je i jedan od najznačajnijih razloga zbog kojih je u drugom tromjesečju gospodarstvo poraslo 1,2 posto, najviše od trećeg tromjesečja 2008. godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik