Fondu PIO odobreno da se zaduži za 96 miliona

Bez autora
Oct 04 2015

Vlada RS odobrila je Fondu penzijsko-invalidskog osiguranja dugoročno zaduživanje u iznosu od 50 miliona i kratkoročno od 46,5 miliona maraka kako bi penzije u idućem periodu bile isplaćene na vrijeme. Glavni razlog zbog kojeg se Fond PIO okrenuo kreditima su ogromna dugovanja za neuplaćene doprinose koja poslodavci i iz javnog i iz privatnog sektora imaju prema Fondu. Taj dug je na kraju juna ove godine dostigao 405,7 miliona, a samo prije godinu bio je manji za više do 15 miliona maraka. Fond je dužan da redovno izmiruje obaveze prema svim penzionerima uprkos tome što su nam poslodavci dužni milione i milione. Iz tog razloga moramo uzeti kredit da bi sve penzije bile isplaćene u roku od tri-četiri dana, a ne kao što je to bio slučaj posljednjih par mjeseci kada je isplata trajala po dvije sedmice pa čak i 20 dana, rekao je portparol Fonda PIO Tihomir Joksimović.

Vlada RS odobrila je Fondu penzijsko-invalidskog osiguranja dugoročno zaduživanje u iznosu od 50 miliona i kratkoročno od 46,5 miliona maraka kako bi penzije u idućem periodu bile isplaćene na vrijeme.

Glavni razlog zbog kojeg se Fond PIO okrenuo kreditima su ogromna dugovanja za neuplaćene doprinose koja poslodavci i iz javnog i iz privatnog sektora imaju prema Fondu. Taj dug je na kraju juna ove godine dostigao 405,7 miliona, a samo prije godinu bio je manji za više do 15 miliona maraka.

- Fond je dužan da redovno izmiruje obaveze prema svim penzionerima uprkos tome što su nam poslodavci dužni milione i milione. Iz tog razloga moramo uzeti kredit da bi sve penzije bile isplaćene u roku od tri-četiri dana, a ne kao što je to bio slučaj posljednjih par mjeseci kada je isplata trajala po dvije sedmice pa čak i 20 dana - rekao je portparol Fonda PIO Tihomir Joksimović.

On kaže da je Fond zbog ogromnog duga koji imaju poslodavci za neuplaćene doprinose naprosto bio prinuđen da se kreditno zaduži.

- Tranša za isplatu penzije na mjesečnom nivou iznosi 83 miliona, što znači da dug za doprinose od 405,7 miliona čini cijelih pet penzija - naglasio je Joksimović.

Poteškoće prilikom isplate penzija stvara i činjenica da se za određeni broj radnika uopšte ne uplaćuju doprinosi, ali i da su mnogi od njih prijavljeni na minimalac.

- Za oko 22.000 ljudi poslodavci ne uplaćuju doprinose mjesecima, pa čak i godinama, što direktno utiče na prihode Fonda - istakao je Joksimović.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Dragutin Škrebić ističe da svaki nesavjesni poslodavac ima ime i prezime i da Fond PIO treba da objelodani ko je i koliko dužan za neuplaćene doprinose.

- Ogorčen sam kada kažu samo: "Poslodavci duguju". Mislim da je privatni sektor najmanje dužan za doprinose. Najviše duguju oni koji to nikada neće moći ni platiti, a to su preduzeća kojima je neko omogućio da naprave milionska dugovanja jer ih nisu na vrijeme kontrolisali i blokirali - istakao je Škrebić i dodao da traže od svih poslodavaca da redovno izmiruju svoje obaveze, ali i da nadležni ne dozvoljavaju pojedincima da budu povlašćeni.

Fond PIO RS će novi dugoročni kredit od 50 miliona maraka otplaćivati tri godine uz kamatnu stopu od šest odsto.

- Vjerujemo da ovaj kredit neće biti potrebe do kraja ni realizovati, jer je u planu da od nove godine pređemo na trezorski način isplate penzija, što će znatno olakšati situaciju u vezi sa nedostatkom novca po osnovu doprinosa - kazao je Joksimović.

Kada je riječ o kratkoročnom kreditu od 46,5 miliona maraka, njega će Fond, kako kaže Joksimović, povući samo ako bude potrebe.

- To je jedna klasična pozajmica i optimalan iznos novca, koji možemo povući za isplatu penzije ako bude potrebe za to - istakao je Joksimović i dodao da sav novac koji budu uzeli bankama moraju vratiti u roku od 30 dana.

Na osnovu ranijih kredita Fond PIO je bankama dužan 40 miliona KM i sve obaveze redovno servisira.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik