"Unis" na putu oporavka

Bez autora
Oct 04 2015

Fabrika cijevi "Unis" iz Dervente, nakon tačno dvije godine od prestanka rada, polovinom sljedeće sedmice počinje s proizvodnjom. Iz tog razloga u pogonima ove nekada veoma uspješne fabrike, koja je bila jedan od najvećih izvoznika iz BiH, u toku su užurbane pripreme proizvodnih linija za start proizvodnje šavnih cijevi, na čemu je angažovan određen broj radnika. Paralelno s tim, sprovode se i aktivnosti na sanaciji objekata - proizvodnih i skladišnih hala ovog preduzeća, koji su stradali u nevremenu koje je pogodilo Derventu prije dva mjeseca, ali i uređenje kruga fabrike, kako bi sve spremno dočekalo početak proizvodnje. Isto tako, treba naglasiti da je "Unis", koji je u većinskom vlasništvu kompanije "Balkan Steel", već uveliko počeo s aktivnostima na proizvodnji konstrukcija za krevete na sprat, koji će biti plasirani za kupca u Srbiji i RS, dok će ta proizvodnja biti povećana narudžbom iz Njemačke, za koju je potrebno napraviti 10.000 tih kreveta, a koji će biti korišteni za potrebe migranata u toj zemlji.

Fabrika cijevi "Unis" iz Dervente, nakon tačno dvije godine od prestanka rada, polovinom sljedeće sedmice počinje s proizvodnjom.

Iz tog razloga u pogonima ove nekada veoma uspješne fabrike, koja je bila jedan od najvećih izvoznika iz BiH, u toku su užurbane pripreme proizvodnih linija za start proizvodnje šavnih cijevi, na čemu je angažovan određen broj radnika. Paralelno s tim, sprovode se i aktivnosti na sanaciji objekata - proizvodnih i skladišnih hala ovog preduzeća, koji su stradali u nevremenu koje je pogodilo Derventu prije dva mjeseca, ali i uređenje kruga fabrike, kako bi sve spremno dočekalo početak proizvodnje.

Isto tako, treba naglasiti da je "Unis", koji je u većinskom vlasništvu kompanije "Balkan Steel", već uveliko počeo s aktivnostima na proizvodnji konstrukcija za krevete na sprat, koji će biti plasirani za kupca u Srbiji i RS, dok će ta proizvodnja biti povećana narudžbom iz Njemačke, za koju je potrebno napraviti 10.000 tih kreveta, a koji će biti korišteni za potrebe migranata u toj zemlji.

U tom proizvodnom pogonu, radnici "Unisa" rade i u tri smjene, te je angažovano oko 135 radnika, dok postoje nagovještaji da bi ta količina proizvodnje mogla biti povećana u narednom periodu, jer postoji interes određenih poslovnih partnera.

Inače, posljednjih dana u ovog nekadašnjeg giganta metalske industrije, koji teži ka tome da se vrati na staru poziciju, uveliko stižu šleperi natovareni repromaterijalom za proizvodnju - toplovaljanom trakom, koju nabavljaju iz "Železare Smederevo". Do sada je, prema riječima ljudi iz Uprave, stiglo 14 šlepera, dok je dogovoreno da ih dođe 50. Ono što je najbitnije je da je prodaja svih proizvoda koji će biti napravljeni od te trake već obezbijeđena po dobrim uslovima kupcima najviše u Njemačkoj, ali i u Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji i BiH. Ono što je posebno važno je da menadžment "Balkan Steela", pored već naručenih 1.100 tona repromaterijala, već pregovara u vezi s isporukom novih dosta većih količina koje bi na mjesečnom nivou trebalo da iznose oko 5.000 tona. U sve ovo uvjerila se i ekipa "Nezavisnih", koja je posjetila ovu nekada uspješnu derventsku fabriku, obišla njene pogone i u razgovoru s radnicima se uvjerila u njihova velika očekivanja od posljednjih aktivnosti njene Uprave, koja je napravila prvi korak ka vraćanju ove fabrike u normalno stanje, a koje je moguće jedino uz zajedničke napore i razumijevanje Uprave, radnika i nadležnih organa.

Srđan Simić, potpredsjednik kompanije "Balkan Steel", koja je "Unis" preuzela 2002. godine s namjerom da napravi ozbiljnu fabriku sa zaokruženim procesom proizvodnje, što im je nakon velikih ulaganja i polazilo za rukom sve do početka ekonomske krize i pada tržišta čelika.

Da su ulaganja bila velika, potvrđuju i podaci koje su iznijeli iz Uprave, a koji govore da su udvostručili površinu proizvodnih i skladišnih objekata, proizvodnih linija, dok je projektovani godišnji kapacitet proizvodnje sa 40.000 tona podignut na 500.000 tona. Takođe, izvršena su i ulaganja u pogon prerade drveta.

Simić je rekao da "Unis" nije radio dvije godine, ali da kompanija "Balkan Steel" nijednog momenta nije razmišljala o stečaju, zatvaranju fabrike, niti je dala ijedan otkaz.

"Trenutno se u firmi vodi da imamo 360 radnika, ali ćemo u narednim danima napraviti reviziju kako bismo vidjeli tačan broj kojim raspolažemo, jer je moguće da je za ovo vrijeme neko od radnika pronašao drugi angažman", rekao je Simić. Prema njegovim riječima, u periodu dok "Unis" nije radio sačuvane su proizvodne linije, redovno su remontovane, tako da su spremne za rad, što je pokazala i nedavna probna proizvodnja, a sve to zahvaljujući Upravi i timu mladih stručnjaka. Dodao je i da nije bilo iznošenja mašina iz proizvodnih pogona. Simić je rekao i da je više od 80 odsto računa "Unisa" deblokirano, dok su u toku pregovori sa bankama i institucijama za kompletnu deblokadu u narednom periodu.

Mile Georgievski, direktor "Unisa", rekao je da će za start proizvodnje cijevi u ovoj fabrici biti angažovano oko 130 radnika, dok će kasnije taj broj biti povećavan. Kazao je da je ostatak radnika iz pogona za drvo, za koji takođe imaju planove kako bi mogli savladati konkurenciju na tržištu.

"U ove dvije godine, koliko fabrika nije radila, nastojali smo da koliko smo mogli pomognemo radnicima, ali i da spriječimo odlazak fabrike u stečaj, što se davno moglo dogoditi", rekao je Georgievski i dodao da se sada u "Unisu" dešavaju pozitivne stvari.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik