Realizacija projekta za rešavanje problema otpadnih voda u Nišu

Bez autora
Oct 04 2015

Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Vlade Republike Srbije Stana Božović razgovarala je danas sa predstavnicima grada Niša o izradi Studije izvodljivosti za postrojenje za prikupljanje i prečišćavanje otpadnih voda u ovom gradu. Božović je izjavila da je krajnji cilj projekta Studije izvodljivosti da se Nišu za tu namenu obezbede bespovratna sredstva iz IPA fondova za 2017. godinu. Ona je objasnila da se ovaj projekat, čija vrednost iznosi 120.000 evra, finansira iz sredstava donatorske razvojne pomoći Švedske agencije za razvoj, a sprovodi ga Međunarodna menadžment grupa IMG. Prvi korak u realizaciji ovog projekta jeste izrada studije izvodljivosti, koja bi trebalo da bude završena do aprila naredne godine, a zatim da se uradi i tehničko-projektna dokumentacija po modelu koji propisuje Evropska komisija, precizirala je ona.

Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Vlade Republike Srbije Stana Božović razgovarala je danas sa predstavnicima grada Niša o izradi Studije izvodljivosti za postrojenje za prikupljanje i prečišćavanje otpadnih voda u ovom gradu.

Božović je izjavila da je krajnji cilj projekta Studije izvodljivosti da se Nišu za tu namenu obezbede bespovratna sredstva iz IPA fondova za 2017. godinu.

Ona je objasnila da se ovaj projekat, čija vrednost iznosi 120.000 evra, finansira iz sredstava donatorske razvojne pomoći Švedske agencije za razvoj, a sprovodi ga Međunarodna menadžment grupa IMG.

Prvi korak u realizaciji ovog projekta jeste izrada studije izvodljivosti, koja bi trebalo da bude završena do aprila naredne godine, a zatim da se uradi i tehničko-projektna dokumentacija po modelu koji propisuje Evropska komisija, precizirala je ona.

Na ovaj način će se Nišu, kako je objasnila, kroz program pretpristupne razvojne pomoći fondova EU-IPA 2017, obezbediti bespovratna sredstva za postrojenje u iznosu od 40.000.000 evra.

Prema njenim rečima, prioritet resornog ministarstva do 2020. godine biće gradovi i opštine sa više od 100.000 ekvivalent stanovnika.

Prečišćavanje otpadnih voda je finansijski i tehnički najzahtevnija komponenta zaštite životne sredine. Očekuje se da će do 2041. godine Srbiji biti neophodno 5 milijardi evra investicija u oblast upravljanja otpadnim vodama kako bi dostigla planirane standarde, zaključila je Božović.

Gradonačelnik Grada Niša Zoran Perišić istakao je da je najznačajnije to što će se na ovaj način doprineti boljem vodosnabdevanju, a Niš ovaj projekat neće ništa koštati, zahvaljujući donatorima i resornom ministarstvu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik