Mali nedeljni promet na “Produktnoj berzi”

Bez autora
Oct 04 2015

Na “Produktnoj berzi” u Novom Sadu u period od 28. septembra do 2. oktobra 2015. godine realizovan je promet od svega 650 tona robe. To je potpuno isti promet kao i prethodne nedelje. Vrednost robe koja je bila predmet berzanske trgovine je ukupno iznosila 12.743.500 dinara ili 20,91 odsto manje nego prethodnog nedeljnog perioda. Kukuruz novog roda, pošto je prethodne nedelje dotakao svoj cenovni minimum, u nedelji za nama imao je blagi cenovni oporavak. Da li je to kratkoročna tržišna pojava usled loših vremenskih uslova za skidanje ovog useva ili će to biti trend usled malog, ali ipak primetnog pomeranja cena na više na svetskom tržištu, pokazaće naredne nedelje. Cena kukuruza se kretala u rasponu između 15,40 dinara za kilogram bez PDV i 15,60 dinara za kilogram. Prosečna cena trgovanja je iznosila 16,97 dinara za kilogram (15,43 dinara za kilogram bez PDV), što je rast u odnosu na cenu iz prethodne nedelje za 2,49 odsto.

Na “Produktnoj berzi” u Novom Sadu u period od 28. septembra do 2. oktobra 2015. godine realizovan je promet od svega 650 tona robe. To je potpuno isti promet kao i prethodne nedelje. Vrednost robe koja je bila predmet berzanske trgovine je ukupno iznosila 12.743.500 dinara ili 20,91 odsto manje nego prethodnog nedeljnog perioda.

Kukuruz novog roda, pošto je prethodne nedelje dotakao svoj cenovni minimum, u nedelji za nama imao je blagi cenovni oporavak. Da li je to kratkoročna tržišna pojava usled loših vremenskih uslova za skidanje ovog useva ili će to biti trend usled malog, ali ipak primetnog pomeranja cena na više na svetskom tržištu, pokazaće naredne nedelje. Cena kukuruza se kretala u rasponu između 15,40 dinara za kilogram bez PDV i 15,60 dinara za kilogram. Prosečna cena trgovanja je iznosila 16,97 dinara za kilogram (15,43 dinara za kilogram bez PDV), što je rast u odnosu na cenu iz prethodne nedelje za 2,49 odsto.

Ako izuzmemo tek nekoliko kratkih perioda cenovnih variranja od kada je žetva pšenice završena, tržište ove robe u tekućoj ekonomskoj godini za sada može da dobije generalnu karakteristiku veoma stabilnog tržišta. Prva tri meseca ekonomske godine pšenice, a to je period juli-septembar, istorijski posmatrano po pravilu je period stabilnih cena. Značajnije promene se prema tehničkoj analizi ovog tržišta dešavaju tek u kasnijem periodu ekonomske godine, tj. krajem kalndarske godine, odnosno u prvom kvartalu naredne kalendarske godine. Prosečna cena pšenice protekle nedelje bila je istovetna onoj iz prethodnog nedeljnog perioda, a iznosila je 20,13 dinara za kilogram (18,30 dinara za kilogram bez PDV).

Posle jednonedeljne pauze, soja je ponovo proverila svoju cenu na berzanskom tržištu. Promet je bio skroman, ali dovoljan za registraciju cene na nivou od 44,77 dinara za kilogram (40,70 dinara za kilogram bez PDV). U odnosu na poslednje zaključenu cenu, to je pad za 1,15 odsto.

Rast cene kukuruza pomerio je indeksnu vrednost PRODEX a na nivo od 230,50 indeksnih poena, što je nedeljni rast od 1,56 indeksnih poena.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik