Lizing kao podrška privrednom rastu Srbije

Bez autora
Oct 05 2015

Asocijacija lizing kompanija Srbije, Evropska banka za obnovu i razvoj i USAID inicirali su pred Narodnom bankom Srbije izmenu Zakona o finansijskom lizingu, saopšteno je u petak na konferenciji „Lizing kao podrška privrednom rastu Srbije“, održanoj u Privrednoj komori Srbije. Glavne inicijative odnose se na smanjivanje kapitalnog cenzusa kako bi se većem broju lizing kuća omogućilo da privredi ponudi i finansiranje nekretnina, što trenutno zbog zakonskih odredbi može da ponudi vrlo mali broj lizing kompanija, te bi se time podstakla konkurentnost i stvorili bolji uslovi za krajnjeg korisnika. Vodeći se primerima najbolje prakse Evropskih zemalja, Asocijacija lizing kompanija Srbije u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj, USAID-om i uz podršku Narodne banke Srbije, Ministarstva finansija i Saveta stranih investitora, aktivno radi na unapređenju regulatornih okvira u Republici Srbiji. Jedna od takvih inicijativa bila je i usvajanje Zakona o osiguranju, koji je omogućio lizing kompanijama da deluju kao predstavnici osiguravajućih kuća, a sada je naš dalji korak da izmenama Zakona o finansijskom lizingu, unapredimo i podstaknemo dalji razvoj tržišta, izjavio je Emiliano Štajnfl, predsednik Asocijacije lizing kompanija Srbije.

Asocijacija lizing kompanija Srbije, Evropska banka za obnovu i razvoj i USAID inicirali su pred Narodnom bankom Srbije izmenu Zakona o finansijskom lizingu, saopšteno je u petak na konferenciji „Lizing kao podrška privrednom rastu Srbije“, održanoj u Privrednoj komori Srbije.

Glavne inicijative odnose se na smanjivanje kapitalnog cenzusa kako bi se većem broju lizing kuća omogućilo da privredi ponudi i finansiranje nekretnina, što trenutno zbog zakonskih odredbi može da ponudi vrlo mali broj lizing kompanija, te bi se time podstakla konkurentnost i stvorili bolji uslovi za krajnjeg korisnika. Takođe, predlozi izmena se odnose i na inicijativu da se u okviru jedne lizing kuće vrši usluga i operativnog i finansijskog lizinga, što bi olakšalo poslovanje, pojednostavilo procedure i smanjilo troškove.

„Vodeći se primerima najbolje prakse Evropskih zemalja, Asocijacija lizing kompanija Srbije u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj, USAID-om i uz podršku Narodne banke Srbije, Ministarstva finansija i Saveta stranih investitora, aktivno radi na unapređenju regulatornih okvira u Republici Srbiji. Jedna od takvih inicijativa bila je i usvajanje Zakona o osiguranju, koji je omogućio lizing kompanijama da deluju kao predstavnici osiguravajućih kuća, a sada je naš dalji korak da izmenama Zakona o finansijskom lizingu, unapredimo i podstaknemo dalji razvoj tržišta“, izjavio je Emiliano Štajnfl, predsednik Asocijacije lizing kompanija Srbije.

„Sa predstavnicima Narodne banke Srbije održano je nekoliko sastanaka na kojima su učestvovali svi inicijatori ove izmene i kako smo naišli na podršku i razumevanje sa njihove strane, očekujemo da do kraja godine definišemo finalni predlog izmena“, pojašnjava Teodora Milenković, generalni sekretar Asocijacije lizing kompanija Srbije.

Druga bitna tema konferencije bilo je učešće finansiranja putem lizinga u procesu javnih nabavki, koje je za razliku od zemalja okruženja i Evrope, u Srbiji još uvek nedovoljno iskorišćeno. Pored jasnih finansijskih benefita prilikom nabavke neophodnih vozila i opreme, pre svega u slučajevima nabavke vozila za javni gradski prevoz ili službenih vozila policije i drugih državnih institucija, ovaj vid finansiranja značajno utiče i na unapređenje transparentnosti poslovanja državnih organa.

„U procesu javnih nabavki, finansiranje putem lizinga je u potpunosti transparentno, jer je već u momentu zaključenja ugovora o lizingu predmet koji se finansira poznat, dakle tačno znate koje vozilo nabavljate, koju vrstu opreme, dok je model kreditnog finansiranja drugačiji. To su odavno prepoznale ne samo najrazvijenije zemlje Evrope, već i mnogi naši susedi i to je nešto što možemo unaprediti i kod nas. Postoje primeri, pogotovo u Beogradu, pojedinih vrlo dobrih javno-privatnih partnerstava gde je nabavka vozila za gradski prevoz finansirana i putem lizinga, ali očekujemo da se ovaj vid finansiranja koristi u mnogo većoj meri“, ističe Milenković.

Učesnici konferencije istakli su i važnost uključivanja lizinga u podsticajne programe Vlade, kojima se subvencioniše nabavka novih mašina i opreme. Efekat ovakve odluke najviše bi osetili poljoprivrednici, kojima bi se uključivanjem lizinga zajedno sa bankarskim kreditima u programe subvencija stvorili konkurentniji uslovi na tržištu, što bi dovelo i do nižih cena.

Svuda u svetu lizing i kredit predstavljaju načine finansiranja koji se u poslovnoj praksi tretiraju ravnopravno. U Srbiji ovo još uvek nije u potpunosti prepoznato pa imamo situaciju da poljoprivrednici ovu mogućnost ne mogu da koriste. Model poslovanja u kome bi poljoprivrednici novu mehanizaciju finansirali putem lizinga, jer nije potrebno da obezbede dodatne garancije u vidu hipoteke ili zaloge, a obrtna sredstva (naftu, semensku robu) putem kredita, je model u koji bi bio svrsishodniji.

Da podsetimo, donošenjem Zakona o finansijskom lizingu 2003. godine, uveden je nov način finansiranja koji postaje kvalitetna alternativa bankarskim kreditima, usmeren prevashodno na finansiranje nabavke osnovnih sredstava privrednih društava, najviše malih i srednjih preduzeća u koje spadaju i poljoprivredna gazdinstva. U poslednjih dvanaest godina, putem finansijskog lizinga je u privredu Srbije investirano oko 4,5 milijardi evra.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik