Tehnologija Bosch senzora za uzgoj špargle je nagrađena

Bez autora
Oct 05 2015

Bosch je razvio novu vrstu bežičnog senzora koji pomaže da se poboljšaju prinosi špargle, a ovo dostignuće je dobilo priznanje u vidu srebrne medalje od AGRITECHNICA komisije za inovacije. AGRITECHNICA je najveći svetski sajam poljoprivrednih mašina i opreme (10.-14. novembar 2015. godine, u Hanoveru, Nemačka). Senzor meri temperaturu u humkama, u kojima se gaji popularno povrće i prenosi informacije na pametni telefon poljoprivrednika. Poljoprivrednici mogu da koriste ove podatke da prate promene temperature svojih useva do detalja i vrše optimizaciju uslova uzgoja. U obrazloženju svoje odluke, Komisija je navela da je bežični senzor povećao udeo tržišnih proizvoda i samim tim povećao prihode poljoprivrednika. Sistem takođe štedi vreme i novac, jer poljoprivrednici treba ređe da posećuju svoje njive.

Bosch je razvio novu vrstu bežičnog senzora koji pomaže da se poboljšaju prinosi špargle, a ovo dostignuće je dobilo priznanje u vidu srebrne medalje od AGRITECHNICA komisije za inovacije. AGRITECHNICA je najveći svetski sajam poljoprivrednih mašina i opreme (10.-14. novembar 2015. godine, u Hanoveru, Nemačka). Senzor meri temperaturu u humkama, u kojima se gaji popularno povrće i prenosi informacije na pametni telefon poljoprivrednika.

Poljoprivrednici mogu da koriste ove podatke da prate promene temperature svojih useva do detalja i vrše optimizaciju uslova uzgoja. U obrazloženju svoje odluke, Komisija je navela da je bežični senzor povećao udeo tržišnih proizvoda i samim tim povećao prihode poljoprivrednika. Sistem takođe štedi vreme i novac, jer poljoprivrednici treba ređe da posećuju svoje njive. "Ova praktična tehnologija unapređuje informacije koje poljoprivrednici imaju na raspolaganju. Ona se može proširiti na dalju upotrebu kod uzgoja špargle ili preneti na druge useve", napisala je Komisija.

Senzori pomažu foliji u regulaciji temperature

Špargla najbolje raste na temperaturama između 18 i 22 stepeni Celzijusa. Jedan od načina na koji poljoprivrednici održavaju ovu temperaturu je pokrivanjem  humki  trakama  dvostrane  folije:  crne sa jedne, a bele sa druge strane. Da bi zagrejali humke koristeći sunčevu svetlost, folija se polaže sa  crnom stranom na gore.Da bi ih rashladili kada se previše zagreju, folija se polaže sa belom stranom na gore.

Bosch tehnologija se sastoji od nekoliko senzora ugrađenih na različitim dubinama u zemlju za merenje temperature. Kablovi prenose izmerene vrednosti u malu kutiju, koja prenosi podatke putem radija na serversku platformu koja se nalazi na Bosch IoT paketu. Odatle se podaci usmeravaju na aplikaciju pametnih telefona poljoprivrednika. Bosch IoT paket je sveobuhvatno softversko rešenje koji može da se koristi za razvoj, obezbeđivanje i rad sa aplikacijama na internetu stvari. Programeri iz nekoliko sektora kompanije Bosch su zajednički radili na tehnologiji senzora, vođeni sopstvenim start-up poduhvatom kompanije Bosch, Deepfield Robotics. "Još jednom smo kombinovali svoju stručnost u poljima senzora i interneta stvari", rekao je dr Volkmar Denner, izvršni dorektor kompanije Bosch, o ovom softverskom rešenju.

Premijera u novembru

Povezani senzori će biti predstavljeni javnosti na AGRITECHNICA, najvećem sajmu na svetu za poljoprivrednu opremu, koji će se održati od 10. do 14. novembra 2015. godine u Hanoveru, u Nemačkoj.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik