Trećina firmi posluje u sivoj zoni

Bez autora
Oct 05 2015

Više od dve trećine firmi u Srbiji sve novčane transakcije obavlja preko tekućeg računa, ali trećina poslove završava gotovinom. Poslovanje u sivoj zoni dovodi do obaranja cena, što je čak 74 odsto kompanija navelo kao najveću štetu koju trpe zbog nelojalne konkurencije.Isto toliko anketiranih potvrdilo je da im poslovanje u ovakvom okruženju smanjuje promet, dok je 13 odsto firmi navelo da nemaju umanjenja godišnjih prihoda zbog konkurencije koja posluje na crno, pokazuje najnovije Naledovo istraživanje o poslovanju u Srbiji.

Više od dve trećine firmi u Srbiji sve novčane transakcije obavlja preko tekućeg računa, ali trećina poslove završava gotovinom. Poslovanje u sivoj zoni dovodi do obaranja cena, što je čak 74 odsto kompanija navelo kao najveću štetu koju trpe zbog nelojalne konkurencije. Isto toliko anketiranih potvrdilo je da im poslovanje u ovakvom okruženju smanjuje promet, dok je 13 odsto firmi navelo da nemaju umanjenja godišnjih prihoda zbog konkurencije koja posluje na crno, pokazuje najnovije Naledovo istraživanje o poslovanju u Srbiji.

Prema istom izvoru, kompanije su priznale da više od četvrtine radnika u njihovoj delatnosti nije prijavljeno, a gotovo 40 odsto zaposlenih nije prijavljeno na celokupnu zaradu. Zabrinjava podatak da su anketirane kompanije priznale da trećina firmi u njihovoj delatnosti posluje delimično i u sivoj zoni, odnosno da se trećina prometa obavlja bez plaćanja poreza.

– Kao i u ranijim istraživanjima došli smo do saznanja da polovina kompanija ističe da u njihovoj delatnosti postoje preduzeća koja nisu prijavljena. Oni se slažu sa stavovima da siva ekonomija ugrožava bezbednost i zdravlje potrošača i da je ovakav način poslovanja jedan od razloga što država nema dovoljno novca da uloži u zdravstvo, obrazovanje, javni prevoz, puteve, kažu u Naledu.

Suzbijanje sive ekonomije zato je, po mišljenju domaćih privrednika, na trećem mestu koraka koje bi vlada trebalo da preduzme radi poboljšanja uslova poslovanja. Ipak samo devet odsto anketiranih veruje da će preduzeća koja rade na crno biti otkrivena, kažnjena i da će ta kazna biti plaćena. Inače 44 odsto kompanija smatra da će većina konkurenata koji rade na crno, nastaviti da posluju u sivoj zoni i posle izrečene kazne.

Predstavnici kompanija u Srbiji generalno nisu zadovoljni napretkom u poslovanju. Osim što su opterećeni nelojalnom konkurencijom, opterećuju ih razni porezi, ali drugi nameti. Zanimljivo je da je, u odnosu na prethodni period i ranija istraživanja, manji broj firmi koje se žale na probleme koje izaziva dobijanje građevinskih dozvola kao i procedure na koje ih obavezuje Zakon o radu.

Istraživanje je pokazalo da je slaba kupovna moć najveći problem sa kojim se suočavaju kompanije u Srbiji i čak 88 odsto anketiranih je to potvrdilo. Osim toga poslovanje otežavaju i česte promene propisa i nametanje nepotrebnih troškova kao i visoke poreske stope, što je kao problem navelo čak 75 odsto anketiranih.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik