Pomoć za hrabre preduzetnike

Bez autora
Oct 05 2015

Preduzetnici koji su posle gubitka posla hrabro krenuli u novi privatni biznis dobili su po 7.200 evra u opremi ili mašinama, kako bi unapredili proizvodnju ili zaposlili osobe s invaliditetom. U okviru Fondacije Ana i Vlade Divac i “Unikredit“ fondacije novinari su posetili pobednike konkursa “Ideje za bolje sutra“.Tri klika ne samo za dobre ideje već i za model samozapošljavanja koji bi trebalo da nas izvlači iz ekonomske krize. Ovoga puta uz pomoć sredstava dve fondacije, socijalno preduzeće "Naša kuća" zaposlilo je šest osoba a kupljene su i mašine za pakovanje hrane.

Preduzetnici koji su posle gubitka posla hrabro krenuli u novi privatni biznis dobili su po 7.200 evra u opremi ili mašinama, kako bi unapredili proizvodnju ili zaposlili osobe s invaliditetom. U okviru Fondacije Ana i Vlade Divac i “Unikredit“ fondacije novinari su posetili pobednike konkursa “Ideje za bolje sutra“.

Tri klika ne samo za dobre ideje već i za model samozapošljavanja koji bi trebalo da nas izvlači iz ekonomske krize. Ovoga puta uz pomoć sredstava dve fondacije, socijalno preduzeće "Naša kuća" zaposlilo je šest osoba a kupljene su i mašine za pakovanje hrane.

"Mi na taj način pokušavamo da pomognemo da ostanu u svojoj sredini, da ih radno osposobimo i koliko-toliko ekonomski osamostalimo", kaže Anica Spasov iz preduzeća "Naša kuća".

Draženka i Goran Šoć počeli su i da izvoze kozmetiku, a sudeći prema otežanoj naplati robe čini se da dele probleme kao i ostali deo privrede.

"Teško je formirati cenu jer je ogroman pritisak na jeftine proizvode i ako koristite kvalitetne sirovine ili se bavite ručnim radom, vrlo je teško odgovoriti na te potrebe", ističe Draženka Šoć.

I treća priča iz Valjeva govori da u biznisu mora da se ima sreća kako bi se pronašlo tržište.

"Svi su imali mejl, sajt, a mi smo stavili proizvod u kola i krenuli od prodavnice do prodavnice", kaže Verica Srećković iz Valjeva.

Njen suprug Marko dodaje  da će posao da nastavi sin kada se bude vratio iz inostranstva.

Fondacija Ana i Vlade Divac sa Unikredit bankom do sada su pomogli preduzetništvo sa više od 70.000 evra, ali i pružili stručnu pomoć u vođenju firmi.

"Uglavnom su to porodične firme i taj novac koji dobiju im omogućava da naprave tu stepenicu, a čak imamo podatke da je neko od prošlog biznisa otvorio radnju u Amsterdamu", kaže Ana Divac.

Ćiro de Đirolamo iz Unikredit fondacija Unikredit banke ističe da sličnih projekata socijalnog preduzetništva ima u 17 zemalja.

"Impresioniran sam primerima koje smo ovde videli, zajedništvom preduzetničkog duha i socijalne odgovornosti jer te firme napreduju", kaže Đirolamo.

Samozapošljavanje može da bude važno ako se proizvodi budu izvozili. U tome će im pomoći i izmene zakona o platnom prometu koje omogućavaju efikasniju ponudu i naplatu preko interneta.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik