Uvoznici očekuju bolju prodaju automobila

Bez autora
Oct 05 2015

Gotovo da je izvesno da promena standarda uvoza polovnih automobila sa norme evro tri na evro četiri neće biti. Moguće je i da se vozila koja više zagađuju okolinu naknadno oporezuju. Uredba o načinu prodaje staro za novo nema zakonsku osnovu, pa se ne može ni uvesti, tvrde u ministarstvu finansija. Ipak, uvoznici nisu ostali kratkih rukava, najavljeno je da bi u skladu sa evropskim propisima prodaja novih automobila mogla da skoči jer bi kompanije koje bi kupovale prvi put putničko vozilo za službene potrebe bile oslobođene PDV-a. Praksa u Evropi je da se i putnička vozila tretiraju kao sredstvo za rad, pa se tako ni kod nas ne bi plaćao PDV. Porez na registraciju novih i polovnih vozila takođe treba da bude korigovan, a za to se očekuje predlog Udruženja.

Gotovo da je izvesno da promena standarda uvoza polovnih automobila sa norme evro tri na evro četiri neće biti. Moguće je i da se vozila koja više zagađuju okolinu naknadno oporezuju. Uredba o načinu prodaje staro za novo nema zakonsku osnovu, pa se ne može ni uvesti, tvrde u ministarstvu finansija.

Ipak, uvoznici nisu ostali kratkih rukava, najavljeno je da bi u skladu sa evropskim propisima prodaja novih automobila mogla da skoči jer bi kompanije koje bi kupovale prvi put putničko vozilo za službene potrebe bile oslobođene PDV-a. Praksa u Evropi je da se i putnička vozila tretiraju kao sredstvo za rad, pa se tako ni kod nas ne bi plaćao PDV. Porez na registraciju novih i polovnih vozila takođe treba da bude korigovan, a za to se očekuje predlog Udruženja.

Milan Belin iz grupacije "Reno - Nisan - Dačija Srbija" kaže da je nelogično da vozila preko 2000 kubika imaju enormno veliku taksu pri registraciji.

"Naša inicijativa je da se to promeni, da se uzme u obzir jačina motora. Znači konjske snage ili kilovati kao reper za oporezivanje jer na žalost totalno je zamrlo tržište automobila preko 2000 kubika i jednostavno oni koji žele da ih kupe ne mogu a oni koji imaju stara vozila i do 30 godina ne mogu da ih registruju", kaže Belin.

Dobra vest sa ovog sastanka je da će, i pored teske situacije i lose prodaje, sajma automobila u Beogradu biti.

"Očekujemo da pokaže da se Srbija malo odlepila od pada koji konstatno ima od 2008. godine u prodaji vozila. To je sjajna prilika da prikažemo nove modele ali i da ostvarimo najveću prodaju", kaže Milan Vukasović iz Udruženja uvoznika automobila i delova.

Ekološka taska koju uvoznici plaćaju oko 500 miliona dinara godišnje i koja bi trebalo da se koristi za reciklažu - za sada ide u državni budžet, ali ne i u programe za ekologiju i za subvencionisanje kupovine električnih ili hibridnih automobila, što uvoznici smatraju potpuno nelogičnim.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik