Odžaci u slobodnoj zoni

Bez autora
Oct 05 2015

Slobodna zona “Apatin” proširena je na opštinu Odžaci, gde će obuhvatiti 280 hektara zemljišta u industrijskoj zoni, gde su smešteni pogoni domaćih fabrika “Hipol” i “Standard gas” i inostranih kompanija “Grajner” i “Magna”. Ove firme, koje su značajni uvoznici, biće oslobođene plaćanja PDV na repromaterijal. Takođe, oni koji budu gradili u industrijskoj zoni neće plaćati PDV na građevinski materijal. Za potencijalne investitore velika je pogodnost i to što se u slobodnoj zoni ne plaća porez na dobit ili je on znatno smanjen, istakao je predsednik opštine Odžaci Dušan Marijan, prilikom potpisivanja ugovora o formiranju ogranka Slobodne zone “Apatin” sa prvim čovekom apatinske opštine Živoradom Smiljanićem. Pristupanjem Društvu sa ograničenom odgovornošću za upravljanje Slobodnom zonom “Apatin”, opština Odžaci je postala suosnivač sa 25 odsto udela u ukupnom kapitalu, a u Skupštini Društva je dobila dva mesta, dok je jedno pripalo “Standard gasu”.

Slobodna zona “Apatin” proširena je na opštinu Odžaci, gde će obuhvatiti 280 hektara zemljišta u industrijskoj zoni, gde su smešteni pogoni domaćih fabrika “Hipol” i “Standard gas” i inostranih kompanija “Grajner” i “Magna”.

- Ove firme, koje su značajni uvoznici, biće oslobođene plaćanja PDV na repromaterijal. Takođe, oni koji budu gradili u industrijskoj zoni neće plaćati PDV na građevinski materijal. Za potencijalne investitore velika je pogodnost i to što se u slobodnoj zoni ne plaća porez na dobit ili je on znatno smanjen - istakao je predsednik opštine Odžaci Dušan Marijan, prilikom potpisivanja ugovora o formiranju ogranka Slobodne zone “Apatin” sa prvim čovekom apatinske opštine Živoradom Smiljanićem.

Pristupanjem Društvu sa ograničenom odgovornošću za upravljanje Slobodnom zonom “Apatin”, opština Odžaci je postala suosnivač sa 25 odsto udela u ukupnom kapitalu, a u Skupštini Društva je dobila dva mesta, dok je jedno pripalo “Standard gasu”.

Ostalih osam mesta zauzimaju predstavnici opštine Apatin, čiji je predsednik tom prilikom naglasio da podzonu u Odžacima ne vidi kao konkurenciju, nego kao pojačanje apatinske bescarinske zone.

- To je veliki napredak za Zapadnobački okrug, u kojem su i apatinska i odžačka opština. Svi investitori koji ovamo dođu, imaće prolaz kroz Luku Apatin, i to je naš interes. Drago mi je da smo pomogli i Odžacima, jer je kriza i svako novo radno mesto je dragoceno. Nadam se da će veliki broj investitora doći u naše dve opštine - rekao je tada Smiljanić.

V. d. direktora Društva za upravljanje Slobodnom zonom “Apatin” Miloš Đerić tom prilikom je izneo da se aktivno radi na privlačenju stranih investitora i da već postoji njihovo veliko interesovanje. Opština Odžaci će u upravljanju podzonom imati punu samostalnost. Kako se čulo istovremeno od Marijana, odžačka lokalna samouprava u okviru slobodne zone na svojoj teritoriji želi da otvori i odeljenje carine.

Istupanje iz SKGO zbog štednje

Pristupanjem Slobodnoj zoni “Apatin”, Odžaci su istupili iz članstva u Stalnoj konferenciji gradova i opština Srbije (SKGO). Kao razlog je navedena štednja u opštinskom budžetu, uz procenu da se više od 368.000 dinara za članarinu u SKGO u 2015. godini mogu svrsishodnije utrošiti.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik