Dužnicima franak draži od evra

Bez autora
Oct 05 2015

Za nepunih pola godine, od kada je Narodna banka Srbije ponudila modele samo 1.602 građanina su se odlučila da prihvate olakšice za vraćanje stambenih kredita u švajcarskim francima. To je manje od deset odsto zaduženih u ovoj valuti, koji teško otplaćuju rate jer su im u periodu krize mesečne obaveze gotovo duplirane. I pored toga što im banke nude znatno niže kamate na stambene kredite u evrima, nego ranije, retko ko se odlučuje da izađe iz franka. Iako je rok da se iskoriste olakšice bio do kraja juna, gotovo sve banke su ga produžile na neodređeno vreme. Najveći broj građana, gotovo 80 odsto, opredelio se da svoj zajam zadrži u francima, ali sa nižom kamatom i kursom. Tek nekoliko procenata je odlučilo da pređe na evre. Banke sve više spuštaju kamate na stambene pozajmice u evropskoj valuti, tako da već sa 3,25 odsto može da se uzme ili refinansira kredit za kupovinu stana. Pored toga, banke prema jednom od ponuđenih modela nude i niže kamate od ovih, čak ispod tri odsto.

Za nepunih pola godine, od kada je Narodna banka Srbije ponudila modele samo 1.602 građanina su se odlučila da prihvate olakšice za vraćanje stambenih kredita u švajcarskim francima. To je manje od deset odsto zaduženih u ovoj valuti, koji teško otplaćuju rate jer su im u periodu krize mesečne obaveze gotovo duplirane.

I pored toga što im banke nude znatno niže kamate na stambene kredite u evrima, nego ranije, retko ko se odlučuje da izađe iz franka. Iako je rok da se iskoriste olakšice bio do kraja juna, gotovo sve banke su ga produžile na neodređeno vreme.

Najveći broj građana, gotovo 80 odsto, opredelio se da svoj zajam zadrži u francima, ali sa nižom kamatom i kursom. Tek nekoliko procenata je odlučilo da pređe na evre. Banke sve više spuštaju kamate na stambene pozajmice u evropskoj valuti, tako da već sa 3,25 odsto može da se uzme ili refinansira kredit za kupovinu stana. Pored toga, banke prema jednom od ponuđenih modela nude i niže kamate od ovih, čak ispod tri odsto.

- Imamo znatno manji boj stambenih kredita u "švajcarcima" nego što smo ih odobrili u evrima, a oko 20 odsto se odlučilo za jedan od modela olakšica - kaže Slavko Carić, predsednik IO Erste banke.

- Od toga gotovo 50 odsto se opredelilo za ostanak u francima uz sniženje postojeće kamate za jedan odsto i produženje roka otplate za pet godina. Za pretvaranje svojih obaveza u evre se opredelilo 14 odsto klijenata.

Unikredit banka je dobila posebnu kreditnu liniju od Evropske banke za obnovu i ravoj kako bi pod povoljnim uslovima između ostalog omogućila pretvaranje stambenih kredita iz franaka u evre. To ukazuje da su i bankari spremni da što više izađu u susret građanima koji su se zadužili u francima da spokojnije otplaćuju ostatak rata.

- Potpuno je neizvesno kojim putem će se kretati švajcarska valuta - kaže Mlađan Kovačević.

- To smo osetili već na svojoj koži kada je u vreme velike finansijske krize franak ojačao za gotovo sto odsto. Zbog toga su ekonomisti i ukazivali da treba biti obazriv kada se neko opredeljuje za kredite u ovoj valuti. U vreme ekonomskih kriza investitori beže ili u zlato ili u franak. Tada švajcarska moneta raste, a nama se povećavaju rate. Zato i pored troška koji nosi prelazak iz švajcarca u evre, ko može treba da se opredeli za evropsku valutu, jer je za nas predvidljivija.

Prema podacima nacionalne korporacije, u ovoj godini je 105 stambenih kredita u francima dospelo na naplatu, odnosno građani nisu u stanju da ih vraćaju i banke će ih dati na prodaju. U istom periodu lane taj broj je bio neznatno manji - 96 zajmova. Građani ostaju bez krova nad glavom, jer im stanovi idu na prodaju, a uz to bankama ostaju još dužni, jer su cene nekretnina u poslednjih sedam godina pale. Tako se iz začaranog dužničkog kruga teško izvlače, a mnogi padaju u dužničko ropstvo.

Povoljniji krediti

Kamate na stambene kredite su tokom prošle godine bile na nivou od 4,50 do 5,70 odsto, ako su krediti osigurani kod Nacionalne korporacije. Zatim je došlo do pada na oko četiri odsto, a u poslednja dva meseca kamata je još snižena i kreće se od 3,25 do 3,90 odsto. Neke banke su spremne da refinansiraju stambene pozajmice i po kamati od 2,50 do 2,80 odsto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik