Strani investitori zadovoljni poslovnom klimom u Srbiji

Bez autora
Oct 05 2015

Ministarstvo privrede Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da su privrednici okupljeni oko Saveta stranih investitora, Nemačkog poslovnog saveta u Srbiji i ostalih udruženja više puta pohvalili reformske poteze Vlade Srbije, poslovnu klimu i najavili nove investicije.U saopštenju, koje je izdato povodom navoda Mreže za poslovnu politiku o tome da su strani investitori u Srbiji nesigurni i nezadovoljni poslovanjem, navodi se da su ovakve neozbiljne i neodgovorne izjave očigledno zasnovane na ličnim utiscima autora ovakvih pamfleta, koji ne mogu i ne žele da se pomire sa pozitivnim rezultatima rada Vlade Srbije.

Ministarstvo privrede Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da su privrednici okupljeni oko Saveta stranih investitora, Nemačkog poslovnog saveta u Srbiji i ostalih udruženja više puta pohvalili reformske poteze Vlade Srbije, poslovnu klimu i najavili nove investicije.

U saopštenju, koje je izdato povodom navoda Mreže za poslovnu politiku o tome da su strani investitori u Srbiji nesigurni i nezadovoljni poslovanjem, navodi se da su ovakve neozbiljne i neodgovorne izjave očigledno zasnovane na ličnim utiscima autora ovakvih pamfleta, koji ne mogu i ne žele da se pomire sa pozitivnim rezultatima rada Vlade Srbije.

Međunarodni monetarni fond (MMF) je, kako se ističe, upravo zahvaljujući ekonomskoj politici Vlade Srbije, korigovao i procenu rasta BDP-a.

Potpuni podaci izgledaju sasvim drugačije nego što to želi da predstavi Mreža za poslovnu politiku, objašnjava se u saopštenju, uz napomenu da privredna kretanja u 2015. godini karakterišu povoljna ekonomska i platnobilasna kretanja, niska i stabilna inflacija i nastavak uspešne realizacije mera fiskalne konsolidacije i strukturnih reformi.

Pored toga, ostvarena je relativna stabilnost na domaćem deviznom tržištu, uz potvrdu kreditnog rajtinga agencija Fitch i Standarda & Poor’s, stabilno kretanje premije rizika zemlje i uspešno sprovođenje dogovorenog ekonomskog programa s MMF-om.

U drugom kvartalu 2015. godine zabeležen je međugodišnji rast BDP od jedan odsto, a na rast su najviše uticali dobri rezultati u sektorima industrije i građevinarstva.

Fizički obim industrijske proizvodnje je u prvih sedam meseci ostvario međugodišnji rast od plus 6,1 odsto, koji je opredeljen rastom proizvodnje u prerađivačkoj industriji (+5,7 odsto) i energetici (+8,8 odsto).

Izvoz robe izražen u evrima povećan je za 8,7 odsto, uvoz robe za +5,6 odsto, a spoljnotrgovinski robni deficit je smanjen za -2,7 odsto.

U prvih sedam meseci registrovano je poboljšanje pokazatelja robne razmene, s obzirom na to da je pokrivenost uvoza izvozom povećana na 75 odsto u odnosu na isti period 2014. godine.

Spoljnotrgovinska robna razmena je najveća sa zemljama članicama EU (64,6 odsto ukupne razmene), a od početka godine platnobilansna pozicija zemlje je značajno poboljšana.

Deficit tekućeg računa platnog bilansa u prvoj polovini 2015. godine iznosio je 727,9 miliona evra i smanjen je za –29,8 odsto na međugodišnjem nivou, što je rezultat većeg suficita u razmeni usluga sa inostranstvom, ali i povećanog priliva doznaka i nižih rashoda po osnovu stranih direktnih investicija.

Međugodišnja inflacija je u prvih sedam meseci 2015. godine nastavila da se kreće ispod donje granice inflacionog cilja (4 odsto ±1,5 odsto), pri čemu je u julu iznosila jedan odsto, konstatuje se u saopštenju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik