Milionska odšteta zbog raskida ugovora o gradnji HE na Vrbasu

Bez autora
Oct 05 2015

Ugovor o koncesiji za izgradnju dvije hidroelektrane na Vrbasu između Vlade Srpske i preduzeća “HES Vrbas” nakon deset godina je raskinut. Zbog nepoštovanja ugovora o izgradnji HE Krupa i HE Banja Luka – niska, Vlada će morati da plati penale, izvještava ATV Banja Luka. Pravni zastupnici HES Vrbasa, za ATV potvrđuju da će Vladi uputiti odštetni zahtjev, ali još ne otkrivaju koliko novca će tražiti na ime izgubljene dobiti. Nakon dugogodišnjih pregovora, realizacija navedenog ugovora i izgradnja planiranih hidroelektrana je ipak izostala. Zaključeni Ugovor o koncesiji je bio na snazi sve do 29. septembra 2015. godine, kada je HES Vrbas a.d. Banja Luka uputio Obavještenje o raskidu zaključenog Ugovora o koncesiji, potvrđeno je iz Advokatske kancelarije “Baroš”.

Ugovor o koncesiji za izgradnju dvije hidroelektrane na Vrbasu između Vlade Srpske i preduzeća “HES Vrbas” nakon deset godina je raskinut.

Zbog nepoštovanja ugovora o izgradnji HE Krupa i HE Banja Luka – niska, Vlada će morati da plati penale, izvještava ATV Banja Luka.

Pravni zastupnici HES Vrbasa, za ATV potvrđuju da će Vladi uputiti odštetni zahtjev, ali još ne otkrivaju koliko novca će tražiti na ime izgubljene dobiti.

“Nakon dugogodišnjih pregovora, realizacija navedenog ugovora i izgradnja planiranih hidroelektrana je ipak izostala. Zaključeni Ugovor o koncesiji je bio na snazi sve do 29. septembra 2015. godine, kada je HES Vrbas a.d. Banja Luka uputio Obavještenje o raskidu zaključenog Ugovora o koncesiji”, potvrđeno je iz Advokatske kancelarije “Baroš”.

Odštetni zahtjev sa preciznom sumom na adresu Vlade trebalo bi da stigne za 10 do 15 dana. Do tada bi, poručuju iz advokatske kancelarije “Baroš” vještaci trebalo da procijene nastalu štetu. Još 2005. godine, kada je tadašnja Vlada priznala da je ugovor o koncesiji neprovodiv, iz HES Vrbas tada su govorili o odšteti od najmanje 130 miliona eura.

” Ona ne može biti manja u svakom slučaju, ja, kažem, neću da govorim o tome namjerno, jer to su ozbiljne cifre i iza njih mora da stoji struka i institucije i tako dalje”, rekao je Nemanja petkovi. direktor HES Vrbasa.

U Vladi Srpske samo su djelimično upoznati da ugovor sa HES Vrbas više ne važi. Iz kabineta premijerke Željke Cvijanović poručuju da će u ponedeljak provjeriti da li je obavještanje advokatske kancelarije “Baroš” među primljenom poštom.

Iz kabineta ministra energetike Petra Đokića, koji je na službenom putu, poručuju da znaju da ugovor o koncesiji više ne važi, ali kažu, kada pročitaju obavještenje, znaće više detalja o posljedicama raskida ugovora i gubicima. Zato je za Centar za životnu to dobitak. Uspjeli su, kažu, da sačuvaju netaknutu prirodu i spriječe štetne uticaje koje bi hidroelektrane imale na okolinu.

” Sada jeste pitanje šta će biti dalje. Ta advokatska kanelarija je izašla s informacijom da je ugovor raskinut, ali Vlada još nije izašla s tom informacijom i što je još važnije šta će biti reperkusije tj. na koji način se izašlo iz ovog projekta tj. da li će po ko zna koji put građani morati da plaćaju za greške oni u institucijama vlasti”, rekao je Miodrag Dakić iz Centra za životnu sredinu.

Ugovor o dodijeli koncesije vrijedan 165 miliona eura sa predstavnicima konzorcijuma HES Vrbas 2004. godine potpisao je tadašnji premijer Dragan Mikerević. Samo godinu kasnije projekat je postao neprovodiv, kada je pod pritiskom skoro 20.000 građana Banjaluke koji su potpisali peticiju, Skupština Grada donijela odluku da se protivi potpisanom ugovoru o koncesiji.

Vlada je nudila mogućnost izgradnje samo jedne hidroelektrane, na šta koncesionar nije pristao. Kako tokom protekle decenije nisu uspjeli da nađu prihvatljivo rješenje, ugovor je raskinut, a iz HES Vrbas poručuju da se ne povlače iz projekta, već da će o odšteti pokušati da se dogovore sa Vladom.

Ne uspiju li ni ti pregovori, pokrenuće arbitažni proces protiv Srpske u Ženevi.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik