Javna preduzeća: Gubici 20 miliona KM, bez posla ostalo 125 ljudi

Bez autora
Oct 05 2015

Sedam javnih preduzeća u FBiH u prvih šest mjeseci ove godine uglavnom je zabilježilo pad prihoda, a djelimično i kapitala. O tome govore precizni pokazatelji finansijskih izvještaja sa Sarajevske berze. Naime, prema istraživanju koje je proveo “Avaz”, riječ je o “Elektroprivredi BiH”, “BH Telecomu”, „HT-u Mostar“, “Energoinvestu”, Fabrici duvana Sarajevo, “Hidrogradnji” i RMU Banovići, koji su na dan 30. juna ove godine ukupno imali 14.331 zaposlenih. Na isti dan prošle godine zaposlenih u tih sedam preduzeća je bilo 14.456, što znači da je za godinu bez posla ostalo 125 ljudi. Najdrastičniji pad poslovnih prihoda zabilježen je u “Elektroprivredi BiH”, gdje su poslovne aktivnosti u roku od samo godinu pale za čak 19,6 miliona KM! Kada je riječ o “Elektroprivredi HZHB”, polugodišnji izvještaj o poslovanju ove kompanije nije dostupan na Berzi. Takođe, kod prihoda su dobrano podbacili i Fabrika duvana Sarajevo i to za čak 10,5 miliona maraka, zatim “BH Telecom” za 4,6 miliona maraka, „HT Mostar“ za 8,8 miliona KM, “Hidrogradnja” za četiri miliona KM, Rudnik mrkog uglja Banovići za 3,2 miliona KM.

Sedam javnih preduzeća u FBiH u prvih šest mjeseci ove godine uglavnom je zabilježilo pad prihoda, a djelimično i kapitala. O tome govore precizni pokazatelji finansijskih izvještaja sa Sarajevske berze.

Naime, prema istraživanju koje je proveo “Avaz”, riječ je o “Elektroprivredi BiH”, “BH Telecomu”, „HT-u Mostar“, “Energoinvestu”, Fabrici duvana Sarajevo, “Hidrogradnji” i RMU Banovići, koji su na dan 30. juna ove godine ukupno imali 14.331 zaposlenih. Na isti dan prošle godine zaposlenih u tih sedam preduzeća je bilo 14.456, što znači da je za godinu bez posla ostalo 125 ljudi.

Najdrastičniji pad poslovnih prihoda zabilježen je u “Elektroprivredi BiH”, gdje su poslovne aktivnosti u roku od samo godinu pale za čak 19,6 miliona KM! Kada je riječ o “Elektroprivredi HZHB”, polugodišnji izvještaj o poslovanju ove kompanije nije dostupan na Berzi.

Takođe, kod prihoda su dobrano podbacili i Fabrika duvana Sarajevo i to za čak 10,5 miliona maraka, zatim “BH Telecom” za 4,6 miliona maraka, „HT Mostar“ za 8,8 miliona KM, “Hidrogradnja” za četiri miliona KM, Rudnik mrkog uglja Banovići za 3,2 miliona KM.

Jedina kompanija koja je zabilježila porast poslovnih prihoda je “Energoinvest”, koja je zabilježila plus od čak 26 miliona KM.

Pad kapitala u ovoj u odnosu na prošlu godinu zabilježen je u „BH Telecomu“ (minus od 29 miliona KM), „Hidrogradnji“ (minus od 16 miliona KM) te RMU Banovići (249.000).

Drastičan pad dobiti u odnosu na prethodnu godinu zabilježio je „HT Mostar“, koji je podbacio za gotovo šest miliona KM, dok je ona u “BH Telecomu” manja za 4,8 miliona KM. RMU Banovići zabilježio je manju dobit od skoro 3,5 miliona KM.

S druge strane “Elektroprivreda BiH”, kako piše u izvještaju, u prvih šest mjeseci nije imala dobit, jednako kao ni Fabrika duvana Sarajevo, niti “Hidrogradnja”, gdje je zabilježen gubitak od 8,6 miliona KM.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik