Jadransko-jonski autoput: Trasa kroz Hercegovinu do mora

Bez autora
Oct 05 2015

Jadransko-jonska autoput u prijedlogu prostornog plana FBiH za period od 2008. do 2028., koji je usvojio Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH, obrađena je u poglavlju “Sistem saobraćaja i veza”, potvrđeno je iz Federalnog ministarstva prostornog uređenja. U prijedlogu prostornog plana Federacije BiH planirana Jadransko-jonska autoput, kao međunarodni infrastrukturni objekt, omogućila bi kvalitetniju vezu sedam država Jadransko-jonske inicijative (Italije, Slovenije, Hrvatske, BiH, Crne Gore, Albanije i Grčke). Susjedne države su definirale trasu tog autoputa koja je kroz Hrvatsku većim dijelom i izgrađena. Na nivou državnih ministarstava BiH i Crne Gore dogovoreno je da, imajući u vidu veliki strateški značaj tog projekta, što prije bude usklađena dinamika i da se intenzivira realizacija. Iz Federalnog ministarstva prostornog uređenja navode da je mogući koridorski pravac Jadransko-jonske autoceste na teritoriju FBiH razmatran u okviru “Prostorno-prometne studije cestovne mreže Hercegovačko-neretvanske županije” iz 2006.

Jadransko-jonska autoput u prijedlogu prostornog plana FBiH za period od 2008. do 2028., koji je usvojio Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH, obrađena je u poglavlju “Sistem saobraćaja i veza”, potvrđeno je iz Federalnog ministarstva prostornog uređenja.

U prijedlogu prostornog plana Federacije BiH planirana Jadransko-jonska autoput, kao međunarodni infrastrukturni objekt, omogućila bi kvalitetniju vezu sedam država Jadransko-jonske inicijative (Italije, Slovenije, Hrvatske, BiH, Crne Gore, Albanije i Grčke). Susjedne države su definirale trasu tog autoputa koja je kroz Hrvatsku većim dijelom i izgrađena.

Na nivou državnih ministarstava BiH i Crne Gore dogovoreno je da, imajući u vidu veliki strateški značaj tog projekta, što prije bude usklađena dinamika i da se intenzivira realizacija.

Iz Federalnog ministarstva prostornog uređenja navode da je mogući koridorski pravac Jadransko-jonske autoceste na teritoriju FBiH razmatran u okviru “Prostorno-prometne studije cestovne mreže Hercegovačko-neretvanske županije” iz 2006.

Od granice s RH, Bijača – Zvirovići, do čvorišta Počitelj, planirana trasa se poklapa s trasom autoputa na koridoru Vc, a dionica autoputa Bijača – Zvirovići je izgrađena i u upotrebi.

U nastavku, planirana trasa se pruža pravcem Hutovo – Zavala – Trebinje, prolazeći sjeverno od Parka prirode “Hutovo blato”.

Iz Federalnog ministarstva prostornog uređenja ističu da bi Jadransko-jonskim koridorom bio pojačan geosaobraćajni značaj krajnjeg juga Federacije Bosne i Hercegovine i izlaza na more, što bi pospješilo njegov razvoj, posebno Mostara kao značajnog regionalnog središta.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik