Posao u Njemačkoj za 34 firme iz RS

Bez autora
Oct 05 2015

Radnici 34 preduzeća u Srpskoj uskoro će krenuti ka radilištima širom Njemačke, a "vize" za ulazak na tržište najveće evropske ekonomije firmama su dodijeljene u petak u Privrednoj komori RS. Preduzećima u BiH biće dodijeljeno 1.917 dozvola, a iz tog kontingenta Srpskoj pripada 666. Detašmanska godina počela je 1. oktobra i traje do 30. septembra iduće godine. Predsjednik Privredne komore RS Borko Đurić istakao je da je 26 firmi koje su dobile detašmane i u prethodnoj godini uspješno radilo u Njemačkoj. Za nas je ovo veoma bitan segment djelovanja s obzirom na to da ove firme svake godine ostvaruju oko 30 miliona evra prihoda i više od 70 odsto donesu u RS. To možemo smatrati čistim izvozom ostvarenim na osnovu izvršenog rada, kazao je Đurić i dodao da su detašmani svake godine maksimalno iskorišćeni.

Radnici 34 preduzeća u Srpskoj uskoro će krenuti ka radilištima širom Njemačke, a "vize" za ulazak na tržište najveće evropske ekonomije firmama su dodijeljene u petak u Privrednoj komori RS.

Preduzećima u BiH biće dodijeljeno 1.917 dozvola, a iz tog kontingenta Srpskoj pripada 666. Detašmanska godina počela je 1. oktobra i traje do 30. septembra iduće godine.

Predsjednik Privredne komore RS Borko Đurić istakao je da je 26 firmi koje su dobile detašmane i u prethodnoj godini uspješno radilo u Njemačkoj.

- Za nas je ovo veoma bitan segment djelovanja s obzirom na to da ove firme svake godine ostvaruju oko 30 miliona evra prihoda i više od 70 odsto donesu u RS. To možemo smatrati čistim izvozom ostvarenim na osnovu izvršenog rada - kazao je Đurić i dodao da su detašmani svake godine maksimalno iskorišćeni.

Zamjenik generalnog sekretara Spoljnotrgovinske komore BiH Zdravko Marinković istakao je da je prisustvo domaćih firmi u Njemačkoj potvrda njihovog kvaliteta.

- BiH je u prošloj detašmanskoj godini iskoristila 91 odsto detašmana. To govori da su naše kompanije u punom kapacitetu radile svih 12 mjeseci sa maksimalnim brojem zaposlenih - kazao je Marinković.

Predstavnik preduzeća "Luka" iz Banjaluke, koje se bavi elektroinstalacijama i već 25 godina ima predstavništvo u Njemačkoj, Goran Branković kazao je da rade na gotovo svim velikim projektima u Frankfurtu.

- Radili smo na zgradi Evropske centralne banke, poznatim stadionima i trgovačkim centrima. Na tržištu Njemačke posljednjih godina je veoma izražen problem nedostatka kvalitetne radne snage, pogotovo u zanatskim djelatnostima. Mi imamo sreću da još imamo relativno kvalitetnu radnu snagu - naglasio je Branković.

Detašmane za rad u Njemačkoj ove godine je prvi put dobila firma "Građus" iz Kotor Varoša koja već 15 godina uspješno posluje na tržištu RS u oblasti završnih radova u građevinarstvu. Vlasnik i direktor ovog preduzeća Slavko Đukić kaže da je u Njemačkoj registrovao predstavništvo firme i da su bez problema ispunili zahtjevne uslove da bi mogli konkurisati za detašmane.

- Dobili smo pet detašmana i s obzirom na to da prvi put izlazimo na to tržište, biće nam sasvim dovoljno da u narednim godinama razvijemo posao i u Njemačkoj kako bismo kasnije dobili i veći broj dozvola - kazao je Đukić, čija firma zapošljava 20 radnika.

Akcize

Govoreći o inicijativi za povećanje akciza na gorivo, Borko Đurić je istakao da je protiv bilo kakvih nameta jer opterećuju privredu, stvaraju dodatne probleme i čine je manje konkurentnom.
 
Kriterijumi za dodjelu detašmana

- ostvareni prihod u BiH i Njemačkoj u 2014. godini
- ostvareni poslovni rezultat u BiH i Njemačkoj u 2014.
- broj zaposlenih u BiH u 2014. i prvom polugodištu 2015.
- kadrovska i tehnička osposobljenost
- reference u BiH i Njemačkoj
- iskorišćenost dozvola u Njemačkoj u prethodnoj detašmanskoj godini

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik