Srpske avio-komponente za Evropu i svet

Bez autora
Oct 06 2015

Mala preduzeća koja su većinom pokrenuli bivši radnici nekadašnjih velikih firmi poput "Utve" ili "Prve petoletke", sada uspešno rade i izvoze avio-komponente u Evropu i svet. Zemunska firma "Konolek" je dobavljač "Erbasa" za specijalne alate, dok "Ving" iz Vršca trenutno isporučuje delove od kompozitnog materijala za najpoznatije fabrike jedrilica u svetu. Da ništa nije nemoguće, govori i podatak da je zemunska firma "Konolek" – dobavljač "Erbasa" za specijalne alate koji se koriste u fazi održavanja aviona. Ovo je i prva firma na Balkanu koja radi za najvećeg evropskog proizvođača aviona, a prednosti su joj stručan kadar, precizna izrada od kvalitetnih materijala, dobre cene i redovna isporuka.

Mala preduzeća koja su većinom pokrenuli bivši radnici nekadašnjih velikih firmi poput "Utve" ili "Prve petoletke", sada uspešno rade i izvoze avio-komponente u Evropu i svet. Zemunska firma "Konolek" je dobavljač "Erbasa" za specijalne alate, dok "Ving" iz Vršca trenutno isporučuje delove od kompozitnog materijala za najpoznatije fabrike jedrilica u svetu.

Da ništa nije nemoguće, govori i podatak da je zemunska firma "Konolek" – dobavljač "Erbasa" za specijalne alate koji se koriste u fazi održavanja aviona. Ovo je i prva firma na Balkanu koja radi za najvećeg evropskog proizvođača aviona, a prednosti su joj stručan kadar, precizna izrada od kvalitetnih materijala, dobre cene i redovna isporuka.

Direktor "Konoleka" Andrej Ekmedžić kaže da je osam godina radio za "Erbas". "Odatle sam doneo neka binta znanja koja su potrebna da unapredimo proizvodnju. Za sada su naši klijenti zadovoljni nama i mi njima", navodi Ekmedžić.

Firma iz Vršca, "Ving", trenutno isporučuje delove od kompozitnog materijala za najpoznatije fabrike jedrilica u svetu. Čak 90 odsto proizvodnje odlazi u izvoz, najviše u Nemačku.

Kako kažu, od ovog susreta sa "Erbasom" ne očekuju mnogo i odmah, ali mogu da proizvode neke manje komponente za avione.

Vuk Dragović iz kompanije "Ving" napominje da je firma iz Beograda, a da se fabrika nalazi u Vršcu. Nekada je u tom gradu poslovao "Jastreb", koji je proizvodio jedrilice od kompozitnih materijala.

"Ta fabrika je ugašena, a mi smo na neki način nastavili tu tradiciju i sada u pogonima proizvodimo jedrilice i strukture za ultralake avione", dodaje Dragović.

Organizator susureta privrednika i "Erbasa" je SIEPA, agencija za podsticanje izvoza. Kako kažu u toj agenciji, oni su na razne načine već pomogli privatne firme koje žele da sarađuju sa "Erbasom".

"SIEPA je u prošlosti imala programe kojima je sponzorisala uvođenje potrebnih sertifikata kako bi kompanije mogle da konkurišu i da se bave vazduhoplovstvom", napominje v. d. direktora SIEPA Nenad Bjelogrlić.

Na tom biznis forumu učestvovala je i Vojska Srbije, koja je prezentovala svoje proizvodne i razvojene kapacitete. To je veoma važno pošto "Erbas" ne proizvodi samo avione, već i druge letelice i helikoptere, pa se tako asortiman raznih delova i njihovih narudžbina širi.

Na srpskim firmama je da se organizuju i da odgovore na zahteve koji će odmah po završetku ovog skupa stići iz "Erbasa" na mnoge adrese u Srbiji.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik