„Majkrosoft“ predstavio nove „lumije“, tablete i narukvicu

Bez autora
Oct 06 2015

Američka korporacija „Majkrosoft“ predstavila je u Njujorku novu liniju „lumija“ pametnih telefona, novi tablet „Surfejs pro 4“ i ažuriranu verziju svoje nosive fitnes narukvice „majkrosoft bend“, koja će funkcionisati pod „Vindouzom 10“, njegovim najnovijim operativnim sistemom. Vindouz 10, lansiran u julu, deo je „Majkrosoftovih“ napora da osvoji veći udeo na tržištu tableta i smartfona, na kom sada dominiraju „Epl“ i južnokorejski „Samsung“. „Majkrosoft“, čije su akcije porasle 0,9 odsto, na 47,06 dolara u prepodnevnom trgovanju, saopštio je da je do sada na 110 miliona uređaja instaliran sistem Vindouz 10. Smartfoni „lumija 950“ i „950 iks-el“ će imati početnu cenu od 549, odnosno 649 dolara, kada krenu u prodaju u novembru, dok će „lumija 550“ koštati 139 dolara kad bude dostupna na tržištu u decembru.

Američka korporacija „Majkrosoft“ predstavila je u Njujorku novu liniju „lumija“ pametnih telefona, novi tablet „Surfejs pro 4“ i ažuriranu verziju svoje nosive fitnes narukvice „majkrosoft bend“, koja će funkcionisati pod „Vindouzom 10“, njegovim najnovijim operativnim sistemom.

Vindouz 10, lansiran u julu, deo je „Majkrosoftovih“ napora da osvoji veći udeo na tržištu tableta i smartfona, na kom sada dominiraju „Epl“ i južnokorejski „Samsung“, izveštava „Rojters“.

„Majkrosoft“, čije su akcije porasle 0,9 odsto, na 47,06 dolara u prepodnevnom trgovanju, saopštio je da je do sada na 110 miliona uređaja instaliran sistem Vindouz 10.

Smartfoni „lumija 950“ i „950 iks-el“ će imati početnu cenu od 549, odnosno 649 dolara, kada krenu u prodaju u novembru, dok će „lumija 550“ koštati 139 dolara kad bude dostupna na tržištu u decembru.

„Lumija 950“ ima ekran od 5,2 inča i šestojezgarni procesor, a veća „lumija 950 iks-el“ ima 5,7-inčni ekran i osmojezgarni čip. Oba uređaja imaju kameru od 20 megapiksela na poleđini, do 32 gigabajta skladišnog prostora, mogu da snimaju u 4K rezoluciji i koriste tehnologiju tečnog hlađenja.

Iz „Majkrosofta“ su naveli da se skladišni prostor na telefonima može proširiti i do dva terabajta korišćenjem memorijske kartice.

Podaci o „lumiji 550“ još nisu objavljeni. Novi „surfejs pro 4“ tablet - veća, ali tanja i lakša verzija „surfejsa pro 3“, košta 899 dolara, a biće dostupna u prodaji od 26. oktobra, dok narudžbine u pretpordaji počinju u sredu.

Lansiran gotovo godinu i po dana posle svog prethodnika, „surfejs pro 4“ ima ekran od 12,3 inča s 267 piksela po inču. Radi sa šestom generacijom „Intelovih“ procesora i ima 16 gigabajta radne memorije i jedan terabajt skladišnog prostora.

„'Surfejs pro 4' je 50 odsto brži od 'mekbuk era'“, rekao je korporativni potpredsednik u „Majkrosoftu“ zadužen za „surfejs“ računare, Panos Panaj.

„Majkrosoft“ je, takođe, saopštio da novi tablet i smartfoni stižu s aplikacijom "Hello", opcijom automatske biometrijske prijave koja je uvedena ranije ove godine. Ona omogućava korisnicima da skeniraju svoje lice, zenicu oka ili otiske prstiju kako bi potvrdili svoj identitet i tako dobili pristiup svom „Vindouz“ telefonu, laptopu ili personalnom računaru.

Narukvica „majkrosoft bend 2“, koja omogućava korisnicima da prate svoj fitnes i režim vežbanja, koštaće 249 dolara, a u porodaji će se naći od 30. oktobra.

Na svečanosti u Njujorku, „Majkrosoft“ je predstavio i „surfejs olovku“, sa baterijom čiji je vek trajanja godinu dana, navodi Rojters.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik