Fond PIO se zadužuje za skoro 100 miliona maraka

Bez autora
Oct 06 2015

Fond penzijskoo-invalidskog osiguranja RS zadužuje se za dodatnih skoro 100 miliona maraka. Saglasnost je prije 10 dana dala Vlada RS, a javnost je za tu vijest saznala tek objavljivanjem odluka u posljednjem izdanju Službenog glasnika.Fond će podići 50 miliona KM dugoročnog kredita, a podizanje još 46,5 miliona na godinu dana pravdaju održavanjem likvidnosti i redovitošću isplata penzija. U Fondu priznaju da su na novo, astronomsko zaduženje prisiljeni zbog sve manjih prihoda i sve većeg kašnjenja u isplati penzija.

Fond penzijskoo-invalidskog osiguranja RS zadužuje se za dodatnih skoro 100 miliona maraka.

Saglasnost je prije 10 dana dala Vlada RS, a javnost je za tu vijest saznala tek objavljivanjem odluka u posljednjem izdanju Službenog glasnika.

Fond će podići 50 miliona KM dugoročnog kredita, a podizanje još 46,5 miliona na godinu dana pravdaju održavanjem likvidnosti i redovitošću isplata penzija.

U Fondu priznaju da su na novo, astronomsko zaduženje prisiljeni zbog sve manjih prihoda i sve većeg kašnjenja u isplati penzija, javlja portal Večernjeg lista BiH Vecernji.ba.

Ovog mjeseca prvi put probili su i zakonski rok pa je isplata penzija iz avgusta prešla u oktobar.

"Prvi put je došlo do prolongiranja isplate i u dužem roku od mjesec dana. S formalne tačke gledišta, došlo je do prekoračenja dva dana, ali nije popularno da ne isplatite penziju onako kako zakon i predviđa. Stoga je fond posegnuo za ovom vrstom dugoročnog kredita", rekao je Tihomir Joksimović, portparol Fonda PIO.

Odgovornost ponovno prebacuju na poslodavce i navode poduži popis dužnika od kojih potražuju više od 400 miliona KM. Zato u Udruženju prenzionera odgovornost adresiraju na Vladu koja, po njima, ne uplaćuje dovoljno miliona za socijalne kategorije.

Skoro trećina korisnika, kaže Rade Rakulj, penziju nije zaradila i po nekoj se osnovi oslanja na proračun.

"Hiljade ljudi uživa ratna i neka druga prava. Čak i neke cijele penzije idu na teret proračuna. Ove godine je proračun trebao na ovoj razini osigurati 325 miliona. Međutim, nije osigurao nego je ove godine izdvojeno 190 miliona KM", kaže Rade Rakulj, predsjednik Udruženja penzionera.

Kakvo je zaista stanje, govori statistika da se broj umirovljenika gotovo izjednačio s brojem zaposlenih.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik